Veldbestormer kost KV Kortrijk en RSC Anderlecht 2.000 euro

© BELGA
Redactie KW

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag 2.000 euro effectieve boete gegeven aan RSC Anderlecht en KV Kortrijk, omdat een supporter in hun onderlinge wedstrijd op de openingsspeeldag van de Jupiler Pro League het veld had bestormd.

Meteen na de 0-4 van Ivan Santini liep een supporter van paars-wit plots het veld in het Guldensporenstadion op. Hij knuffelde de doelpuntenmaker en zette het daarna op een lopen voor de stewards. Die kregen hem niet meteen te pakken, wat voor de nodige hilariteit zorgde. Met behulp van Adrien Trebel werd de fan uiteindelijk ingerekend en kon de aftrap met een minuut vertraging gegeven worden.

Gebrekkige organisatie

Het Bondsparket vervolgde thuisploeg KV Kortrijk en Anderlecht, omdat de stewards niet konden verhinderen dat de man op het veld liep. Als inrichtende ploeg werd KV Kortrijk een gebrekkige organisatie van de veiligheid verweten. Bondsprocureur Chris Vandenbossche vorderde 3.000 euro boete voor de Kerels, de Geschillencommissie hield het uiteindelijk op 2.000 euro effectief en 1.000 euro voorwaardelijk. KV Kortrijk stuurde zijn kat naar de zitting, waardoor het vonnis bij verstek werd gegeven.

Omdat ook de stewards van de bezoekers het voorval niet konden beletten, moest Anderlecht een boete van 4.000 euro vrezen voor de veldbestorming van zijn supporter. Daarvan werd de helft met uitstel verleend. Advocaat Luc Deleu haalde zo zijn gram. Hij zette uiteen dat er voldoende stewards worden ingezet (een om de 10 meter) voor uitwedstrijden, maar dat ze door deze supporter verschalkt werden.

De Geschillencommissie verleende een deel met uitstel als waarschuwing. “Zo krijgen ze de kans hun organisatie te verbeteren, zodat dergelijke feiten zich niet meer kunnen voordoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier