Tyron Ivanof: “Nooit getwijfeld of ik weer op niveau zou komen”

Tyron Ivanof. (Foto Belga) © BELGA
Christof Decraene

In mei vorig jaar lachte de toekomst Tyron Ivanof toe. De jonge middenvelder had net een profcontract bij KV Kortrijk getekend en zag een droom in vervulling gaan. Bijna exact twee maanden later sloeg het noodlot toe toen hij op training zijn knie verdraaide en vijf maanden out was. Ondertussen is Ivanof back on track en verzamelde hij zijn eerste speelminuten van het seizoen.

10 juli 2017. Geconfronteerd met die datum moet Tyron Ivanof (20) niet lang nadenken over wat er toen is gebeurd. “De dag waarop ik geblesseerd raakte”, zucht de middenvelder. “Dat was een lastig moment, want ik was goed bezig in de voorbereiding en kreeg goede commentaren. We waren op dat moment op stage in Nederland, maar ik moest noodgedwongen eerder terugkeren. Luxatie van de knieschijf, was het verdict. Het was best pijnlijk, zeker die eerste dagen. Ik kon amper wandelen, had veel pijn toen ik trappen moest nemen. Maar eenmaal onder het mes ebde die pijn relatief snel weg. Ik kreeg pijnstillers, maar heb er niet al te veel moeten nemen. Ik kon de pijn toen best verdragen. Weet je, ik had in februari van vorig jaar daar ook al last van, maar in samenspraak met de arts hebben we toen geopteerd om de spieren rond de knieschijf te versterken. Maar toen ik in juli herviel, was een operatie meteen de eerste optie.”

Nooit getwijfeld

“Nee, ik heb op geen enkel moment getwijfeld of ik mijn goede niveau weer zou halen. Ik ben altijd goed omringd geweest, veel mensen hebben mij geholpen om mij door die zware periode heen te loodsen. De arts had me ook direct gerustgesteld door te vertellen dat na de operatie die luxatie van de knieschijf niet meer zou voorvallen. Op mentaal vlak was dat een opsteker. En toen achteraf bleek dat er geen conplicaties waren opgetreden tijdens de operatie, wist ik dat ik er weer volledig tegenaan kon gaan. De revalidatie was niet zo’n leuke periode. Op de duur is dat elke dag een beetje hetzelfde, maar je moet daar doorheen, er zit niks anders op. Een blessure komt altijd ongelegen, zeker als je zo lang buiten strijd bent, maar ik heb het achter mij kunnen laten. Ik heb hard gewerkt om terug te keren.”

Ik had dat luxatieprobleem eerder al, maar we opteerden toen om de spieren rond de knieschijf te versterken

In januari hervatte Ivanof de groepstrainingen en vorige week verzamelde hij tegen Oud Heverlee Leuven zijn eerste speelminuten. Hij mocht 21 minuten voor tijd Abdul Ajagun komen vervangen. “Dat deed mij héél veel plezier”, zegt Ivanof, die via Racing Genk en Rijsel in Kortrijk belandde. “Die invalbeurt ervoer ik als een beloning voor het harde werk dat ik de maanden ervoor had geleverd om terug te keren. Ondertussen werk ik nog altijd hard, maar nu om meer speelminuten te krijgen.”

Speelkansen

Een lang gesprek met de coach had Ivanof nog niet. “Wel enkele korte conversaties na een training”, vult hij aan. “De coach moedigt me dan aan, zegt dat ik goed bezig ben. Een gesprek met hem over mijn toekomst bij KV Kortrijk had ik nog niet. Dat heeft ook niet veel zin. De coach is de baas, hij neemt de beslissingen en het is niet aan mij om daarin tussen te komen. Glen neemt trouwens goede beslissingen, want sinds hij hier trainer is, heeft het team een enorme remonte gemaakt en al aardige dingen laten zien. En als de coach vindt dat ik er klaar voor ben, zal hij mij wel een nieuwe kans geven. Hij heeft mij voor de start van de play-offs wel gezegd dat hij tevreden is over het niveau dat ik haal en dat speelminuten zouden volgen. Hij heeft woord gehouden. Ik hoop alleszins dat er nu nog zullen volgen.” (lacht)

De coach had beloofd dat ik in play-off 2 kansen zou krijgen en hij heeft zijn woord gehouden

En dat kan dan misschien zaterdag tegen Lierse, op papier – en ook door de omstandigheden waarin de club verkeert – het zwakke broertje in de groep. Al blijft Ivanof bescheiden. “Ik denk niet dat er op dit niveau echt zwakke broertjes zijn. En een wedstrijd tegen zo’n tegenstander is misschien nog moeilijker dan tegen een ander team uit eerste nationale A. Zulke wedstrijden mag je dan ook niet onderschatten.”

Toen Ivanof zijn profcontract bij Kortrijk ondertekende, verklaarde hij om dit seizoen bij te leren, ervaring op te doen en een basisplaats te verwerven. “Door mijn langdurige blessure heb ik wat vertraging opgelopen, maar ik voel me nu volledig klaar om dat eerder gestelde doel te realiseren.”