Stewards KV Kortrijk stappen op na conflict met bestuur

© BELGA
Redactie KW

Het zit er bovenarms op tussen – enkele – stewards van KV Kortrijk en het bestuur van de eersteklasser.

Er sluimert al langer onvrede bij de stewards van KV Kortrijk, maar recente gebeurtenissen naar aanleiding van de competitiewedstrijd tussen KV Kortrijk en AA Gent waren voor onder meer Matthieu Sayoen (33) en Isabel Deleu (41) de druppel die de emmer heeft doen overlopen. Beiden zijn al 15 jaar lid van de Kortrijkse stewardfamilie en hebben er zelfs een verantwoordelijke functie: Matthieu is veiligheidsverantwoordelijke, terwijl zijn vrouw al zes jaar hoofdsteward is. Maar daar kwam nu abrupt een einde aan.

Hoofdsteward Isabel Deleu en veiligheidsverantwoordelijke Matthieu Sayoen namen ontslag bij KV Kortrijk. (Foto CDW)
Hoofdsteward Isabel Deleu en veiligheidsverantwoordelijke Matthieu Sayoen namen ontslag bij KV Kortrijk. (Foto CDW)

“Ik had stadionmanager Ruben Castelein, die verantwoordelijk is voor alles wat met veiligheid te maken heeft, ingelicht dat ik door werkomstandigheden (hij werkt als dispatcher bij een transportfirma, red.) uitzonderlijk eens niet aanwezig zou kunnen zijn voor die avond”, begint Matthieu Sayoen zijn verhaal. “Dus moest Ruben de commandopost bemannen om eventuele ongeregeldheden te kunnen opvangen. Maar dat zag hij blijkbaar niet zitten, want niemand van de stewards kon hem voor, tijdens en na de match bereiken. Toen ik Ruben nadien om uitleg vroeg, repliceerde hij doodleuk dat het commerciële belangrijker was. Het was alsof wij een slag in ons gezicht kregen. Dat was de spreekwoordelijke druppel en mijn vrouw en ik dienden meteen ons ontslag in.”

Ik denk dat niemand van het KVK-bestuur vijf stewards met de juiste naam kan aanspreken

“We ervoeren al vaker een gebrek aan respect voor ons werk”, pikt Isabel Deleu in. “De medewerking die we van het Kortrijkse bestuur krijgen, is nihil. Het is eigenlijk begonnen na het ontslag van Pascal Van Der Rasieren (in 2014, red.), die als stadionmanager ons aanspreekpunt voor de veiligheid in het stadion was. Er werd met Ruben Castelein een interne oplossing voor die functie gevonden, maar dat heeft voor ons nooit gewerkt. Alles kwam op onze nek terecht. Vaak werd vergeten dat ook wij in die functie maar vrijwilligers waren. Maar wij brengen geen geld op voor de club, integendeel. Ik denk dat niemand van het KVK-bestuur vijf stewards met de juiste naam kan aanspreken. De veiligheid van de fans vinden ze daar dus niet belangrijk”, concludeert Isabel.

KV Kortrijk telde 29 stewards, maar daar zijn er nu al negen van gestopt. “En als ze niet opletten, zullen er nog afhaken.”

KV Kortrijk: de jongste tijd zelfs nooit zoveel geïnvesteerd in onze stewards

“Er is zeker geen gebrek aan respect tegenover onze stewards”, repliceert Ruben Castelein. “En dat ik niet in de commandopost was, zijn zijn woorden. Bij KV Kortrijk wordt de veiligheid van de supporters wel hoog in het vaandel gedragen. We hebben de jongste tijd zelfs nooit zoveel geïnvesteerd in onze stewards: we voorzien opleidingen, organiseren teambuildingsactiviteiten, ze krijgen materiaal, een etentje… Matthieu had tegenover mij wel aangegeven dat sinds hij een andere job had, de combinatie tussen werk, privé en voetbal een stuk moeilijker was geworden. Misschien is vooral daar de oorzaak van zijn ontslag te zoeken. Het is jammer, want Matthieu deed zijn werk heel goed.”

(CDW)

Lees hierover meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier