Pylyp Budkivskyi wil zich bewijzen bij KVK: “Er zitten hier elke week veel scouts in de tribune”

"Ik maakte al kennis met de Belgische troeven zoals wafels, bier en chocolade" © DB
Dries Bernaert

Na zijn klein halfuur in Charleroi kreeg nieuwkomer Pylyp Budkivskyi tegen Lokeren pas een minuut voor tijd een invalbeurt. De Oekraïnse aanvaller, die voor een seizoen gehuurd wordt van topclub Shakhtar Donetsk met een optie tot aankoop, ziet KV Kortrijk als een ideale tussenstap. “Mijn landgenoten vertelden mij veel mooie dingen over de Belgische competitie”, zegt hij.

Pylyp Budkivskyi (25) verblijft momenteel in het Parkhotel. “Ik ben samen met de club op zoek naar een appartement en als we dat gevonden hebben, komen mijn vrouw Liliya Budkivska en dochter Valeriya (4) over van Oekraïne”, vertelt de 1,96 meter grote spits.

“Kortrijk is een mooie, verzorgde stad. Het is alleen aanpassen dat om 21 uur alles doods lijkt, terwijl er in mijn land tot 1 uur ‘s nachts ambiance is op straat. Mijn makelaar Serhij Serebrennikov toonde mij ook al het Venetië van het Noorden en ik wil met mijn gezin zeker nog eens naar de zee en de dierentuin gaan. Ik maakte ook al kennis met de Belgische troeven zoals wafels, bier en chocolade. Maar zelf eet ik vooral pasta, soep en steak.”

Waarom koos je voor KVK?

“Er was ook concrete interesse van Hapoel Beër Sjeva, maar ik schat de Belgische competitie een stuk hoger in dan de Israëlische. Kortrijk lijkt mij een ideale tussenstap in mijn carrière. Er zitten hier elke week veel scouts uit verschillende landen in de tribune. Het is zeker geen keuze voor het geld geweest, maar ik wilde mij sportief verbeteren. Mijn landgenoten vertelden mij bovendien veel mooie dingen over de Belgische competitie.”

Hoe heb je zelf je overstap ervaren?

“Ik werd prima opgevangen. Het viel mij wel meteen op dat de intensiteit op training hier een stuk hoger ligt dan in Oekraïne. Onze eerste wedstrijd in Charleroi was lastig en het was voor mij niet eenvoudig om in te vallen. Tegen Lokeren hadden we de klus dan weer vroeger moeten klaren. Het lijkt een grote verandering om naar België te komen, maar eigenlijk is er alleen een taalprobleem.”

Maar met Yevhen Makarenko haalde KVK een landgenoot. Dat vergemakkelijkt ongetwijfeld de communicatie?

“We kunnen inderdaad Russisch praten onder elkaar. We kennen elkaar bovendien van bij Shakhtar, al is hij een jaartje ouder en speelde hij dus altijd in een hogere leeftijdscategorie. Yevhen spreekt trouwens beter Engels, maar binnen twee weken zal ik ook Engelse lessen beginnen te volgen. Als ik ooit in Engeland wil spelen, zal ik de taal toch beter moeten beheersen.” (lacht)

Pylyp Budkivskyi in actie tijdens de opwarming voor de wedstrijd tegen Lokeren. (Foto Bart)
Pylyp Budkivskyi in actie tijdens de opwarming voor de wedstrijd tegen Lokeren. (Foto Bart)© VDB

“Trainen met onder meer Fernandinho en Douglas Costa maakte een enorme indruk op mij”

Heel wat landgenoten maakten al de overstap naar België. Wat wisten ze te vertellen over de Jupiler Pro League?

“Van Andriy Totovytsky, die vorig seizoen bij KVK aan de slag was, hoorde ik dat het er soms hard aan toe kan gaan. Mijn goede vriend Roeslan Malinovski van Genk hoor ik elke dag, want hij was mijn kamergenoot in de Shakhtar Football Academy en we speelden samen bij Zorja Loegansk. Hij zei dat er veel goede teams zijn, die in mooie stadions spelen en het niveau is prima met veel spannende matchen. Eigenlijk kende ik al veel Belgische ploegen, want de topclubs Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en RC Genk zag ik in Europa aan het werk.”

Na de jeugdwerking bij Dynamo Kiev kwam je op je 14de bij Shakhtar terecht, maar je speelde nog geen minuut in het eerste elftal. Zal je daar ooit je kans krijgen?

“Bij zo’n topclub is het moeilijk om als jeugdspeler door te stoten. Ik mocht er wel meetrainen met de eerste ploeg en onder meer Fernandinho (nu Manchester City, red.) en Douglas Costa (nu Juventus, red.) maakten een enorme indruk op mij. Het niveau op de training lag ontzettend hoog en ik stak er veel van op. Ik sta nog altijd onder contract bij Shakhtar, maar vrees dat mijn toekomst elders ligt.”

Na Illitsjivets Marioepol, FK Sebastopol, Zorja Loehansk en het Russische Anzji Machatsjkala is KV Kortrijk je vijfde uitleenbeurt. Word je dat nooit moe?

“Ik hoop dat die uitleenbeurten inderdaad voorbij zijn, want dat is niet goed voor mij. Ik moet elke keer opnieuw beginnen, terwijl ik als voetballer nood heb aan stabiliteit. Het zou ook beter zijn voor mijn gezin om ergens een paar jaar te kunnen blijven, zeker nu mijn dochter naar school gaat, want elke keer moeten we samen op zoek naar een nieuwe woning.”

Tot slot, herinner je je nog dat je eerder al op de Belgische velden in actie kwam?

“Natuurlijk, een tweetal jaar geleden met Zorja Loehansk in Charleroi(op 30 juli 2015, red.). In de voorronde van de Europa League kwamen we met 0-2 winnen na twee goals van Roeslan Malinovski en thuis maakten we met 3-0 de klus af. De ronde daarna werden we wel door Legia Warschau uitgeschakeld. Maar vooral het jaar daarvoor was een grote teleurstelling in de Europa League. Na de 1-1 thuis tegen Feyenoord waren we bij een 3-3-tussenstand in De Kuip geplaatst voor de groepsfase, maar in de laatste minuut slikten we alsnog de pijnlijke 4-3.”

Op zaterdag 12 augustus om 20 uur gaat KV Kortrijk op bezoek bij het verre KAS Eupen. Eupen is na twee speeldagen nog puntenloos.