Onze KVK-watcher geeft vijf redenen waarom KVK toch naar de Heizel gaat

© BELGA
Christof Decraene

KV Kortrijk verdiende afgelopen dinsdag meer dan een nipte 3-2-overwinning in zijn heenwedstrijd van de halve finale in de Croky Cup tegen Racing Genk. Het is voor de Veekaa verre van een prima uitgangspositie, maar hierbij presenteren wij u vijf redenen waarom KV Kortrijk zich toch zal kwalificeren voor de bekerfinale.

Onze KVK-watcher geeft vijf redenen waarom KVK toch naar de Heizel gaat
© BELGA

Kortrijk is gewoon goed bezig

1

Sinds Glen De Boeck de sportieve touwtjes in handen heeft bij KV Kortrijk, zijn de Kerels aan een uiterst opmerkelijke reeks bezig. Ze behaalden 19 op 30 en wonnen tussendoor ook vlot de twee bekerwedstrijden tegen Antwerp en AA Gent. Afgelopen dinsdag kwam daar dus een nieuwe bekerzege bij, wéér voor eigen volk. Maar bovenal: KVK speelt erg knap voetbal, zowel thuis als op verplaatsing. Het is zoals Glen De Boeck dinsdag na de match tegen Genk verwoordde: “Ik heb dit seizoen op onze Belgische velden nog maar zelden het voetbal gezien dat wij gespeeld hebben.”

Genk heeft thuiscomplex

2

De Limburgers weten niet meer wat winnen is in de eigen Luminus Arena. De laatste zege dateert al van 25 oktober vorig jaar toen leider Club Brugge met 2-0 werd geklopt. Sindsdien speelde Genk zes keer thuis en daarvan werden er drie verloren en werd drie keer gelijkgespeeld. De fans morren ook almaar meer. Zelfs in Kortrijk afgelopen dinsdag keerden de supporters zich tegen het beleid. ‘Waar is ons Genk naartoe?’ en ‘Patrick Janssens (de algemeen directeur, red.) buiten’ werd gescandeerd.

Kortrijk heeft ervaring

3

Glen De Boeck heeft een ervaren groep ter beschikking. En eentje die weet hoe je ver kunt raken in de beker, want een aantal spelers maakte al eerder een bekerfinale mee. Glen De Boeck deed dat als speler met Anderlecht en trainer van Cercle Brugge. Dat geldt ook voor zijn huidige assistent Lorenzo Staelens, die trouwens in 2013 als hoofdtrainer Cercle in de bekerfinale tegen Genk mocht coachen. Kristof D’Haene speelde toen mee met Cercle, waar hij zijn huidige ploegmaat Bennard Kumordzi in de slotfase Genk op voorsprong zag brengen. De Limburgers wonnen toen met 2-0. Stijn De Smet won met AA Gent de Belgische beker in 2009 tegen… het Cercle van Glen De Boeck en Lorenzo Staelens.

Ook Abdul Ajagun speelde én won met Panathinaikos de Griekse bekerfinale in 2014 terwijl Yevhen Makarenko op dat vlak misschien de meest ervaren KVK-speler is. Hij speelde er met Dinamo Kiev vijf, telkens tegen Sjachtar Donetsk, en won er twee. En Bryan Verboom en Christophe Lepoint zijn de meest recente bekerwinnaars: zij wonnen vorig seizoen de beker met Zulte Waregem.

Beloning na tien jaar eerste klasse

4

De groep heeft honger naar een nieuwe bekerfinale, het zou pas de tweede zijn in de clubgeschiedenis. De vorige dateert van 2012, toen KVK verloor van Lokeren. En voor een aantal van de huidige kernspelers wordt het, gezien hun leeftijd, wellicht ook een van de laatste kansen om nog eens op de Heizel te spelen. Jeremy Perbet en Christophe Lepoint zijn 33 jaar, Bennard Kumordzi en Stijn De Smet 32 jaar en Teddy Chevalier is er 30. En voor de club zou een nieuwe bekerfinale het perfecte cadeau zijn om het tienjarig verblijf in eerste klasse te vieren.

Kortrijk won dit seizoen al in Genk

5

Dat gebeurde op 23 december vorig jaar. Kortrijk speelde er een voortreffelijke wedstrijd en leek met een gelijkspel huiswaarts te keren, tot Teddy Chevalier in blessuretijd een perfecte counter heerlijk afrondde: 2-3. Het was pas de tweede zege ooit van KVK in Genk. De eerste dateert van tien jaar geleden, toen KV Kortrijk in 2009, in zijn eerste seizoen dat het opnieuw op het hoogste niveau speelde, er met 0-1 ging winnen. Istvan Backx, de Google-spits, was toen de doelpuntenmaker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier