Nieuwkomer Azouni zaterdag inzetbaar bij KV Kortrijk, Makarenko nog niet

Yevhen Makarenko (links) en Larry Azouni. © Foto Bart
Christof Decraene

De Oekraïner vliegt vrijdag naar zijn thuisland om nog extra spullen op te halen.

Dinsdag maakte KV Kortrijk de overstap van de Tunesische international Larry Azouni (23) bekend, een dag later werd ook die van Yevhen Makarenko (26) officieel. Beide spelers werden donderdagmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje voorgesteld. Beiden kunnen al redelijk wat adelbrieven voorleggen: Makarenko is een ex-Oekraïens international en speelde met Dinamo Kiev enkele wedstrijden in de Champions League, Azouni, die van de Franse tweedeklasser Nîmes overkomt, is een negenvoudig Tunesisch international.

“Ik heb de Frans-Tunesische nationaliteit en speelde voor alle Franse jeugdteams, maar anderhalf jaar geleden koos ik toch voor de Tunesische nationale ploeg”, zegt Larry Azouni. “Het is daar snel gegaan. Ik heb ondertussen negen caps en was actief op de recentste Africa Cup.”

“Voor mijn overstap naar KV Kortrijk heb ik zelfs de bondscoach Nabil Maaloul gecontacteerd. Hij vond het een goed idee dat ik voor de Belgische hoogste klasse zou kiezen, waar er harder en intenser gevoetbald wordt dan in de Franse tweede klasse. Hier kan ik nog meer progressie maken.”

Benoît Poulain

Azouni informeerde zich ook bij enkele ex-Kortrijkzanen, zoals Benoît Poulain, Idriss Saadi en huidig KVK-speler Lucas Rougeaux. “Zowel de competitie, de club als de stad kregen goede kritieken. Er was nog interesse van andere teams, maar het project van Kortrijk sprak me aan. Ik denk dat ik sportief de beste keuze heb gemaakt.”

Azouni is fit en is speelgerechtigd voor de thuiswedstrijd tegen Lokeren zaterdagavond. Die andere nieuwkomer, Yevhen Makarenko is ook speelgerechtigd, maar nog niet fit. Hij speelde sinds januari geen enkele wedstrijd meer. “Ik wou mijn contract bij Kiev niet verlengen. Ik voetbal daar al sinds mijn zes jaar, had in Kiev en de Oekraïense competitie alles gezien en gewonnen en was toe aan iets nieuw.”

“In België wordt harder en intenser gevoetbald dan in de Franse Ligue 2.” – Larry Azouni

Naast Kortrijk kon Makarenko naar eigen zeggen ook naar een Griekse en Italiaanse club. “Maar zij waren minder concreet dan KV Kortrijk. Ik informeerde me vooraf ook bij Andriy Totovitskiy (die vorig seizoen bij KVK op uitleenbasis speelde, red.) en Genkspeler Ruslan Malinovskiy en zij vertelden me dat de Belgische competitie een technische, snelle competitie is waarbij aanvallend voetbal wordt gespeeld. En dat zint me wel.”

Baby van 1 maand

Om de conditie te onderhouden, trainde Makarenko sinds januari bij Illichivets Mariupol, een andere Oekraïense eersteklasser. Maar na zes maanden zonder competitieritme is de linksachter nog niet klaar. Daarom kreeg hij de toestemming om vrijdag naar zijn thuisland te vliegen.

“Ik ben halsoverkop naar hier gekomen en ga straks terug om wat extra spullen op te halen. Ik zal daarna uitkijken om hier in de buurt te komen wonen en dan kunnen mijn vrouw en mijn baby van 1 maand achterkomen”, aldus Makarenko, die maandag terug op de club verwacht wordt.