Marcel Demuynck: “Misschien keer ik ooit nog terug in het voetbal”

Marcel Demuynck pendelt nog geregeld met de trein tussen zijn huidige woonplaats Leuven en Kortrijk, waar hij dan onder meer zijn zus gaat opzoeken. © KDS
Christof Decraene

Hij heeft een verleden als speler van Stade Kortrijk, zetelde in de scoutingcel van onder meer KV Kortrijk, Moeskroen, AA Gent en KV Mechelen en deed ook een bod om eigenaar te worden van KV Kortrijk en later OH Leuven. Het leven van de naar Leuven uitgeweken Kortrijkzaan Marcel Demuynck draait om voetbal.

De naam van Marcel Demuynck zal bij menig Kortrijkzaan een belletje doen rinkelen. De nu 74-jarige Demuynck groeide op in de schaduw van de huidige KVK Jeugdacademie, voetbalde in de jeugd van Stade Kortrijk en debuteerde er op zijn 19de in de eerste ploeg. Daarna speelde hij nog voor een resem clubs in de regio: Zwevegem, Winkel, Moorsele, Otegem en WS Lauwe.

“Toen ik in Zwevegem voetbalde, speelden we tegen het SK Roeselare van Pierre Carteus en ik voetbalde ook nog tegen SK Beveren, met Wilfried van Moer in de rangen. Richard Orlans (vader van algemeen directeur bij KV Oostende Patrick Orlans, red.) was toen onze speler-trainer”, vertelt Marcel Demuynck. “Op mijn 28ste moest ik door twee knieoperaties noodgedwongen mijn carrière beëindigen. Ik was toen bij WS Lauwe aangesloten. Ik wou echter in het voetbal blijven en ben dan in de arbitrage gestapt. Kort daarop werd ik ook scout bij diverse eersteklassers.”

De eerste club waar hij als scout aan de slag ging, was KV Kortrijk.

Lorenzo Staelens

“Als referee floot ik louter jeugdwedstrijden en ik gaf toen al geregeld de namen van talentvolle jeugdspelers aan het bestuur van KV Kortrijk door. Om die reden wellicht werd ik in 1982 in het scoutingapparaat van de club opgenomen. Ik groeide uiteindelijk zelfs door tot hoofdscout. Zo heb ik bij KVK onder anderen Lorenzo Staelens, Rudy Ducoulombier en Hein Vanhaezebrouck aangebracht. Zij kwamen van een lager spelende club (WS Lauwe, red.), maar Kortrijk heeft ze met een ruime winstmarge kunnen doorverkopen. Aan dergelijke transfers heb ik het meeste plezier beleefd.”

In 1988 trad Marcel Demuynck zelfs toe tot de beheerraad van KV Kortrijk. Vier jaar later, toen financiële perikelen de kop opstaken, stapte Demuynck samen met een pak bestuursleden op bij de Veekaa. “Ik ging daarna aan de slag bij Excelsior Moeskroen en ook voor die club deed ik de scouting. In die tijd kocht ik al eens zelf spelers voor een club. Zo stalde ik Pascal De Vreese bij Les Hurlus, waar hij zich ontpopte tot een van de voortrekkers van het team. Er was daarna veel interesse voor hem en hij koos voor AA Gent.”

Rudi Verkempinck

Ook Demuynck trok naar AA Gent, als scout, en nog wat later ging hij bij KV Mechelen aan de slag. Ondertussen had de liefde hem naar Leuven gebracht, waar hij nu nog altijd woont. “Bij KV Mechelen lanceerde ik de trainersloopbaan van Rudi Verkempinck. Toen die club failliet ging, ben ik uit het voetbal gegaan.”

De fanionploeg van Stade Kortrijk anno 1962: we herkennen rechtstaand v.l.n.r. Norbert Samyn, Eric Deschuymer, Roger Bostyn, Jan Vanhoutte, Ivan Vandenbroucke en Gerard Valcke. Gehurkt v.l.n.r. Marcel Demuynck, Maarten Camelbeke, Danny Vanpottelberghe, Norbert Desnoeck en Freddy Desnoeck.
De fanionploeg van Stade Kortrijk anno 1962: we herkennen rechtstaand v.l.n.r. Norbert Samyn, Eric Deschuymer, Roger Bostyn, Jan Vanhoutte, Ivan Vandenbroucke en Gerard Valcke. Gehurkt v.l.n.r. Marcel Demuynck, Maarten Camelbeke, Danny Vanpottelberghe, Norbert Desnoeck en Freddy Desnoeck.© KDS

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen hij vernam dat Vincent De Gryse zijn aandelen in KV Kortrijk van de hand wou doen, sprong Marcel Demuynck in de dans. “Ja, ik wou KV Kortrijk overnemen“, bevestigt de voormalig vertegenwoordiger van General Electric. “Ik heb zelfs enkele keren met Dirk Degraen, die verantwoordelijk was voor de gesprekken met de kandidaat-kopers, onderhandeld. Ik had zelfs al met Marc Degryse een akkoord om hem als technisch directeur van KVK uit te spelen. Ik deed een bod van 2,5 miljoen euro, maar dat werd niet aanvaard. Toen die Maleisiër (huidig eigenaar Vincent Tan, red.) op de kar sprong, verhoogde ik mijn bod tot 3 miljoen euro, maar een hoger bedrag wilde ik niet bieden. Waarom ik de club wou kopen? Omdat ik dat graag wilde en omdat ik daar veel plezier aan beleefd zou hebben. Ik woon dan niet meer in de regio, ik ben nog altijd Kortrijkminded.”

Bod op OH Leuven

Demuynck bleef niet verweesd achter. “Dat ik achter het net viste, was natuurlijk niet zo leuk. Maar De Gryse kon meer krijgen dan hetgeen ik bood, dus ik begrijp hem wel. Vorig jaar deed ik trouwens ook een bod om OH Leuven over te nemen, maar ik moest opnieuw passen toen die buitenlandse investeerders aanklopten.”

“Of ik in de toekomst een nieuwe poging onderneem om ergens in het voetbal binnen te raken? Dat weet ik niet. Ik volg het wel allemaal op de voet en de prestaties van KV Kortrijk in het bijzonder. De manier waarop Glen De Boeck KVK naar zijn hand heeft gezet, is fenomenaal. Als iedereen fit is, beschikt hij over een enorme weelde. En als het wat minder loopt, dan hebben ze nog altijd Thomas Kaminski in de goal staan.”

Voor 23 miljoen gekocht, voor liefst 77 verkocht

Marcel Demuynck ging er prat op om jonge spelers bij een lager spelende club voor een klein bedrag weg te halen, die dan later met een ruime winstmarge doorverkocht werden. Zo trok hij onder anderen Maxim Vandamme, Michel Derouck, Michel Remacle, Frederik Tilmant, Michel Vilain, Tony Bauwens, André Kiekens en Patrick Grymonprez uit de provinciale reeksen naar Kortrijk. Ook uit teams in derde klasse of bevordering wist hij talent weg te halen: Hein Vanhaezebrouck, Rudy Ducoulombier, Lorenzo Staelens, Jo Van Nevel, Nico Brouckaert… “Al die mannen hebben minstens één wedstrijd voor KV Kortrijk gevoetbald. De totale aankoopsom bedroeg 23 miljoen Belgische frank en zij werden later doorverkocht voor in totaal 77 miljoen Belgische frank. Cijfers waar ik trots op ben”, aldus Marcel Demuynck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier