Makarenko en Budkivskyi: “Het niveau in ons land is gedaald door de oorlog”

Yevhen Makarenko en Pylyp Budkivsky: enkele jaren geleden speelden ze nog tegen elkaar, nu zijn voor het eerst ploegmaats. © JVGK
Christof Decraene

Voor het tweede seizoen op rij trok KV Kortrijk de Oekraïense voetbalmarkt op. Dit keer lopen er zelfs twee Oekraïners aan de Kouter rond: Yevhen Makarenko en Pylyp Budkivsky. Wij brachten beide landgenoten samen in hartje Kortrijk.

De naam Pylyp Budkivsky doet bij menig Belgisch voetbalsupporter allicht geen belletje rinkelen. De Oekraïner legde tot nog toe dan ook een vrij anoniem parcours af. De 25-jarige spits is eigendom van topclub Shakhtar Donetsk, maar werd de voorbije seizoenen steevast uitgeleend. De transfer van Yevhen Makarenko deed meer de wenkbrauwen fronsen, want de verdediger is Oekraïens international en speelde met Dinamo Kiev zelfs in de Champions League tegen Benfica, Napoli en Manchester City.

Jullie zijn nu ongeveer drie maanden in België. Hoe hebben jullie de aanpassing verteerd?

Yevhen: “Dat is al bij al best meegevallen. Gelukkig praatte ik al een klein beetje Engels, wat het voor mij iets gemakkelijker maakt. Het is hier wel veel stiller dan in Kiev en er is ook veel minder verkeer. En Kortrijk lijkt ons een kleine stad. In Kiev heb je een uur nodig om het centrum te doorkruisen, hier rijd je in vijf minuten van het centrum naar ons oefencomplex.”

Pylyp: “Het Engels ken ik nog onvoldoende, waardoor de communicatie stroef verloopt. Ondertussen heb ik al enkele lessen gevolgd, maar ideaal is het voorlopig niet. Ik wil absoluut Engels kunnen om enerzijds met de ploegmaats te kunnen communiceren en anderzijds omdat het een universele taal is, die me altijd wel van pas zal komen. Binnenkort komt ook mijn echtgenote Lilia even terug naar België. Dat zij en mijn dochter Valeria (4) niet bij mij zijn, dat is nog het moeilijkste van allemaal. Ik kijk nu vooral naar televisie en speel PlayStation als ik niet op het trainingsveld sta.”

“In Kiev heb je een uur nodig om het centrum te doorkruisen, hier amper vijf minuten”

Yevhen: “Zijn dochter is schoolplichtig en het is beter dat zij in ons thuisland school loopt. Want hier kan ze toch met niemand praten. Qua entertainment is Kiev ook veel beter dan Kortrijk, zeker voor kinderen. Er zijn overal speelpleintjes, je kunt er dansen, sporten… Je vindt er alles wat je wilt. Zelfs bungeejumpen behoort tot de mogelijkheden.”

Waarom hebben jullie dan voor de Belgische competitie geopteerd?

Yevhen: “Omdat de Jupiler Pro League een goede competitie is, met dito spelers. Hier kunnen wij nog vooruitgang maken.”

Nochtans zijn Shakhtar Donetsk en Dinamo Kiev twee topclubs, die in tegenstelling tot de Belgische topteams wel furore maken in de Champions League.

Yevhen: “Dat klopt, maar het niveau van onze Premier League is de jongste jaren gedaald. Je hebt een viertal topteams en dat is het. De oorlog in ons land zit daar voor een groot deel tussen, want heel wat talentvolle spelers zijn daardoor vertrokken. Zelf vond ik het, na al die jaren in Oekraïne, ook tijd voor verandering.”

Pylyp, jij bent opnieuw uitgeleend, voor de vijfde keer al. Word je dat nooit beu?

Pylyp: “Toch wel, ik wil graag eens voor langer dan enkele maanden bij dezelfde club voetballen. Daarom wou ik afgelopen zomer alleen uitgeleend worden aan een club die ook een aankooptie als clausule in het contract opnam. De voorbije jaren werd ik telkens aan een Russische club uitgeleend, dit is de eerste keer dat ik in Europa actief ben. Toen Kortrijk op de proppen kwam, heb ik me eerst geïnformeerd bij Ruslan Malinovsky (speler van RC Genk, red.). Hij vertelde me dat de Belgische competitie een ideale springplank kan zijn in mijn carrière. Wie hier uitblinkt, kan in veel andere landen terecht.”

Yevhen: “De Belgische competitie verschilt erg veel van de Russische. Alle teams in de Jupiler Pro League zijn vrij sterk, er zijn geen al te grote verschillen tussen de topploegen en de minder grote clubs. Het valt ook op dat voetballers zich hier echt willen tonen, waardoor het niveau automatisch naar omhoog gaat.”

Een speler van Dinamo en van Shakhtar: botst dat niet?

Pylyp: “Nee hoor, we vechten alleen op het veld, niet erbuiten. (lacht) Dat geldt allicht voor de meeste voetballers. Als spelers elkaar ergens los van een voetbalwedstrijd ontmoeten, dan zitten ze vaak samen. Er is gelukkig geen ruzie. Nu helpen wij elkaar hier in Kortrijk.”