KVK-jeugd toch weer in reeks elite 1B

Jelle Schelstraete tussen enkele jeugdspelers, die volgend seizoen opnieuw in de reeks elite 1B moeten aantreden. © (Foto Marnik Vercaigne)
Redactie KW

Alle jeugdteams van KV Kortrijk spelen ook volgend seizoen in de reeks elite B. Maar helemaal onverwacht was die beslissing volgens jeugdmanager Jelle Schelstraete nu ook niet.

Alle profclubs moesten voor het tweede jaar op rij een licentiedossier voor hun jeugdopleiding opmaken. De algemene omkadering, doorstroom van eigen opgeleide spelers, salarismassa en de kwaliteit van de infrastructuur zijn daarbij de voornaamste beoordelingscriteria.

“Dat we niet in reeks elite 1A mogen voetballen, is vooral te wijten aan onze infrastructuur en het gebrek aan doorstroming van eigen jeugdspelers“, haalt jeugdmanager Jelle Schelstraete als reden aan. “Met de optimalisatie van de infrastructuur zijn we bezig, maar zoiets wijzigen lukt niet in een handomdraai.”

Dat KV Kortrijk de jeugdspelers Tyron Ivanof en Medjon Hoxha een profcontract gaf, daarmee werd nog geen rekening gehouden. “Er werd rekening gehouden met de situatie voor 31 maart en toen had dat duo nog geen contract”, verduidelijkt Jelle Schelstraete. “We zitten qua punten voor de doorstroming op hetzelfde aantal als het jaar voordien. Vanaf volgend seizoen zal daar wel rekening mee gehouden worden en kunnen we dus extra punten scoren. En ook voor Victor Vandewiele zullen we extra punten krijgen. Hij behoorde afgelopen seizoen tot de A-kern van KV Oostende, maar doorliep zijn jeugdopleiding bij ons. Ook dat telt mee.”

Van de U11 tot U19 speelt KVK dus volgend seizoen in de reeks elite 1B met Antwerp, Beerschot, Cercle Brugge, KV Oostende, Moeskroen, Waasland-Beveren, Lierse en Eupen als opponenten.

Beloftenteams

Voor de U9 en U10 wijzigt niks, net als voor de beloften, die tegen alle tegenstanders uit eerste klasse A aantreden. Er werd trouwens geopperd dat de beloftenteams van de eersteklassers in eerste klasse B zouden moeten kunnen spelen, maar Jelle Schelstraete vindt dit niet zo’n goed idee.

“Ik vind het wel interessant dat de beloften in een competitieve reeks kunnen spelen, maar ik denk dat het niveau van 1B te hoog gegrepen is. Bijna al die clubs zijn in handen van buitenlandse investeerders met als doel zo snel mogelijk de stap naar 1A te zetten. Speel daar dan maar eens tussen met een ploeg 17-, 18-jarigen. Ik denk dat het niveau waarop de beloftenteams terecht kunnen, afhangt van de termijn. Als we nu weten dat onze reserven tegen 2021 in eerste klasse B mogen proefdraaien, dan krijgen we de tijd om ons daar optimaal op voor te bereiden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier