KVK-aanwinst Erik Palmer-Brown: “Naar Europa komen is opoffering voor mijn carrière”

Erik Palmer-Brown is voor de tweede keer in Europa actief. (GF)
Christof Decraene

In Amerika speelde hij amper 20 matchen op het hoogste niveau, maar in januari versierde hij wel een transfer naar Manchester City. De Engelsen stalden hem meteen voor de rest van het seizoen in Kortrijk.

Erik Palmer-Brown werd in 2009 opgenomen in de jeugdopleiding van Sporting Kansas City. In augustus 2013 tekende hij bij de Amerikaanse club zijn eerste profcontract. Nog geen zes maanden later toonde Juventus interesse, maar Kansas sloeg dat bod af. Op 18 mei 2014 debuteerde Palmer-Brown in de Major League Soccer. Een debuut in mineur, want zijn team verloor en hij werd uitgesloten. Daarna volgden uitleenbeurten aan Porto II en Swope Rangers. Vorig seizoen was hij opnieuw actief in de hoofdmacht van Sporting Kansas City, tot hij in januari een definitieve transfer naar Manchester City versierde.

“Ik trainde er een drietal weken mee op Etihad Campus. Nee, ik had niet de eer om met onder andere Kevin De Bruyne te trainen. Ik zag die mannen wel bezig op training en in twee wedstrijden en was behoorlijk onder de indruk. Die snelheid van uitvoering… Echt fenomenaal.”

“Ik speelde eerder al in Europa bij Porto II. Daar leerde ik veel bij, als mens en als voetballer”

Maar voor Palmer-Brown zich bij City kan opwerken, moet hij eerst zijn kunnen tonen bij KV Kortrijk. Hij werd door de Engelsen tot het einde van dit seizoen ter beschikking gesteld. “Mijn contract bij Kansas City was afgelopen en ik wou echt in Europa komen spelen. Als jonge voetballer droomde ik van een carrière in Europa. Nu krijg ik de kans om die droom waar te maken. Ik speelde trouwens tussen 2015 en 2016 al eens in Europa, bij Porto II in de Portugese tweede klasse. Daar heb ik veel bijgeleerd, als mens en als voetballer.”

Grenzen aftasten

“Je komt in een totaal vreemde omgeving terecht, je vertoeft alleen in een land waarvan je de taal niet spreekt. Het was een leuke ervaring, maar ook geregeld a struggle. Het was niet altijd gemakkelijk. Je stelt je ook constant de vraag of het wel allemaal de moeite waard is.”

Desondanks besliste de 20-jarige verdediger om toch opnieuw naar Europa te komen. “Als je een carrière in het voetbal wilt uitbouwen, dan moet je daar opofferingen voor doen. Mijn familie achterlaten is daar een van. Ik heb mezelf enkele doelen gesteld en wil alles doen om er te geraken. Zo wil ik bijvoorbeeld heel graag voor de nationale ploeg van Amerika voetballen.”

“Een van mijn doelen is geselecteerd worden voor de nationale ploeg van Amerika”

Dat hij in vier seizoenen amper 20 wedstrijden heeft gespeeld op het hoogste niveau in Amerika en hij misschien beter eerst zou bevestigen, dat argument veegt Erik Palmer-Brown van tafel. “Ik betwijfel of ik veel speelkansen zou krijgen bij Kansas City. Het centrale verdedigersduo wordt gevormd door de kapitein van de ploeg en door iemand die vorig seizoen tot beste verdediger van de Major League Soccer werd uitgeroepen. Dan slinken je speelkansen natuurlijk. Ook daarom vond ik het een goed idee om naar Europa te komen en mijn grenzen af te tasten.”

Geen snoeper

“Ik ben ondertussen drie weken in Kortrijk en werd hier heel goed ontvangen. De stad is klein, maar iedereen is vriendelijk. En ik vind het opmerkelijk dat quasi iedereen Engels wil praten. Trouwens, ik heb hier de beste warme chocomelk ooit gedronken en de chocolade is echt superlekker. Ja, ik hou daarvan. Ik ben geen snoeper, maar chocolade kan ik niet laten. (lacht) Nee, dat is niet de reden waarom ik voor Kortrijk heb gekozen. De club en het voetbal spraken mij aan. De jongste maanden zijn de resultaten erg positief, ik hoop dat ik hier snel mijn steentje zal kunnen bijdragen om die mooie reeks voort te zetten.”