KVK-aanwinst Ajagun: “Scoren is een van mijn grootste kwaliteiten”

Abdul Ajagun heeft een neus voor doelpunten. © BELGA
Christof Decraene

Abdul Ajagun en Yannis Anastasiou, het lijkt een perfect match. De Nigeriaanse middenvelder begon zijn eerste buitenlands avontuur onder de vleugels van de Griekse coach en na Roda JC vorig seizoen werkt hij nu bij KV Kortrijk voor de derde keer onder Anastasiou.

Abdul Jeleel Ajagun is dan wel 24 jaar en is met KV Kortrijk al aan zijn vierde club in Europa toe, maar toch komt de aanvallende middenvelder heel bedeesd over. Met zachte stem geeft hij telkens korte antwoorden. De Nigeriaan spreekt liever met zijn voeten. Zo gaf hij in de competitieopener op Charleroi bijna de assist voor de gelijkmaker van Kumordzi, maar diens kopbal spatte op het doelhout uiteen. De week voordien, in de galawedstrijd tegen Oostende, had Ajagun ook al enkele staaltjes van zijn kunnen laten zien en met een fantastisch doelpunt – een knal in de winkelhaak – bekroonde hij er zijn knappe wedstrijd.

“Ik was blij dat ik scoorde en toegegeven: het was een knappe goal. Maar het is niet de schoonheid van een doelpunt die telt. Alleen als een goal winst oplevert, is het goed.”

Kampioen in Nigeria

Nochtans is scoren een specialiteit van Ajagun. Hij debuteerde in 2009 op het hoogste niveau in de Nigeriaanse Premier League bij Dolphin FC. Voor dat team, waarmee hij in het seizoen 2010-2011 landskampioen werd, scoorde hij in 92 wedstrijden 39 doelpunten, dat is ruim 40 procent. Het leverde hem een transfer op naar de Griekse topclub Panathinaikos. En ook daar ging het hem aanvankelijk goed voor de wind. Hij scoorde bij zijn debuut en won al meteen de Griekse beker. In tweeënhalf seizoen speelde de Nigeriaan ruim 60 wedstrijden en was daarin goed voor tien goals. Geen slechte statistieken voor een middenvelder.

Ajagun aan de slag met Panathinaikos tegen Standard.
Ajagun aan de slag met Panathinaikos tegen Standard.© Belga

“Ik ben snel, maar ik denk dat doelpunten maken toch mijn grootste kwaliteit is”, zegt Ajagun. “Dat het nadien bij Panathinaikos verkeerd is gelopen, is jammer. Zo lang Yannis Anastasiou er de sportieve lakens uitdeelde liep het goed, maar na diens ontslag zag de nieuwe coach (Andrea Stramaccioni, red.) het blijkbaar niet in mij. Ik werd daarop uitgeleend aan Levadiakos en vorig seizoen aan het Nederlandse Roda JC, waar ik met Anastasiou de coach van mijn beginperiode bij Panathinaikos terugvond.”

“Wij zullen niet degraderen. Integendeel, we zullen zelfs hoog eindigen”

Bij KV Kortrijk werkt de aanvallende middenvelder opnieuw onder de Griekse trainer. “Ik was einde contract bij Panathinaikos en toen coach Anastasiou aangaf dat hij mij naar Kortrijk wou halen, heb ik niet lang moeten nadenken. Waarom hij zo’n speciale coach voor mij is? Omdat hij me door en door kent.”

“Hij heeft me op het hoogste niveau gelanceerd en onder hem ben ik een betere speler geworden. Hij maakt spelers beter en is heel duidelijk. Je weet als speler altijd goed wat je precies moet doen. Ik geef toe: ik was gelukkig toen hij me er bij KV Kortrijk bij wilde.”

Champions League

Het is voor Ajagun zijn eerste ervaring in de Belgische Jupiler Pro League. Of toch bijna. In 2015 speelde hij met Panathinaikos één helft tegen Club Brugge in de derde voorronde van de Champions League, het seizoen ervoor was hij er ook bij toen hij in dezelfde fase van dezelfde competitie met Panathinaikos Standard bekampte. Twee keer werden de Grieken uitgeschakeld. “Of dit een ideale competitie voor mij is, weet ik niet. Een grote of kleine competitie maakt niet zoveel uit, ik wil vooral voetballen. Ik voel me voorlopig goed bij KVK en dan zullen de prestaties wel vanzelf volgen.”

“Alleen als een goal winst oplevert, is het goed”

Voor aanvang van het seizoen werd al geopperd dat KV Kortrijk tegen de degradatie zou moeten vechten. En na het weliswaar nipte verlies in Charleroi staken die zinspelingen nog meer de kop op. Abdel Ajagun gaat alvast niet akkoord. “Ik geloof daar niks van. Wij zullen niet degraderen, zeker niet met de talentvolle kern waarover we nu al beschikken. Integendeel, wij kunnen dit seizoen best hoog eindigen. Of een plaats in de top zes realistisch is, weet ik niet. Maar wij zullen er in elk geval alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen en zo lang mogelijk mee te draaien voor een plaats bij die eerste zes.”