KV Kortrijk klopt Genk op de valreep in heenmatch halve finale Croky Cup

Christof Decraene

Lucas Rougeaux bezorgde de Kerels in de slotfase een verdiende 3-2-overwinning. Al zal het in de return volgende week alvast verdedigend een stuk beter moeten bij KVK.

Bij KV Kortrijk kwamen Abdul Ajagun en Larry Azouni in de ploeg ten nadele van Christophe Lepoint en Jeremy Perbet. Philippe Clement liet ook enkele sterkhouders rusten onder wie Alejandro Pozuelo, Joseph Aidoo, Joakim Maehle en Edon Zhegrova.

Kortrijk begon vrij nerveus aan de wedstrijd. Het eerste gevaar kwam dan ook van de bezoekers, maar Ibrahima Seck kopte anderhalve meter naast het doel van Thomas Kaminski. Ook KVK versierde in de beginfase een kans. Kristof D’Haene van dichtbij met een pegel, maar Omar Colley keerde de bal net voor de lijn. Kortrijk putte vertrouwen uit die fase, maar liet zich na 18 minuten al te makkelijk ringeloren op een vrije trap van Malinovskiy. Samatta verlengde en Ingvartsen had maar binnen te tikken. Kortrijk was niet van slag en vijf minuten later stond het al gelijk. Na een prima rush bediende Idir Ouali Ajagun, die knap de gelijkmaker tegen de touwen knalde. Kortrijk rook bloed, duwde Genk helemaal op de eigen helft terug, maar het was wachten tot de 35ste minuut voor de verdiende voorsprong op het bord stond. Vucovic redde eerst het schot van Ajagun, maar was kansloos tegen de rebound van Larry Azouni. En een minuut later had het al 3-1 kunnen staan, maar de Australische Genkdoelman had een schitterende reactie in huis. De 3-1 was dichterbij dan de 2-2, maar die gelijkmaker viel toch nog op slag van rust. De thuisploeg verdedigde opnieuw niet attent genoeg bij een matige voorzet van Nastic en Buffel profiteerde.

Net als in de eerste helft was ook na de pauze de eerste kans voor de bezoekers. Samatta kreeg veel ruimte van de Kortrijkdefensie, maar hij trapte naast. In de zesde minuut ging Ouali over het been van een Genkverdediger, maar ref Smet sloot de ogen voor deze strafschopfout en gaf Ouali zelfs geel voor een schwalbe. De ergernis groeide bij al wat rood en wit was, want het was niet de eerste vreemde beslissing van de spelleider in het nadeel van KV Kortrijk. KVK-trainer Glen De Boeck betaalde het gelag en werd naar de tribune werd gestuurd.

De vele incidentjes kwamen het spelpeil niet ten goede en het spektakel uit die eerste 45 minuten was volledig weg. Kortrijk had het balbezit, maar kon er te weinig mee aanvangen. De vermoeidheid begon, na die energieke eerste helft, door te wegen. Een kwartier voor tijd toch nog even opwinding toen Rougeaux zich doorzette en Dewaest nog bijna in eigen doel devieerde. De partij leek uit te doven, maar twee minuten voor tijd viel de winning goal toch nog uit de lucht vallen toen Lucas Rougeaux aan de tweede paal een doorgekopte vrije trap in doel verlengde. Zo behaalde KVK in deze heenwedstrijd een verdiende zege en mag volgende week dinsdag in Genk deze krappe bonus verdedigen voor een plaats in de bekerfinale.

KV Kortrijk-RC Genk 3-2.

Doelpunten: 18′ Ingvartsen 0-1, 23′ Ajagun 1-1, 35′ Azouni 2-1, 45′ Buffel 2-2, 87′ Rougeaux 3-2.

Kortrijk: Kaminski, Kumordzi, Makarenko, Kagelmacher, Rougeaux, Ajagun (89′ Verboom), Chevalier (78′ Perbet), Van Der Bruggen, Azouni (72′ De Smet), Ouali, D’Haene.

Genk: Vukovic, Nastic, Wouters, Dewaest, Ingvartsen (62′ Vanzeir), Samatta (75′ Zhegrova), Colley, Seck, Malinovskyi (78′ Schrijvers), Buffel, Uronen.

Gele kaarten: Uronen, Schrijvers

Scheidsrechter: Wim Smet.