KV Kortrijk haalt uit tegen AA Gent en staat in halve finales Croky Cup

Christof Decraene

Tien jaar geleden won KV Kortrijk, toen als tweedeklasser, met 5-1 van AA Gent in de beker van België, dit keer werd het 4-1. Kortrijk staat zo voor het eerst in vijf jaar nog eens in de halve finales van de Belgische beker.

In vergelijking met de competitiewedstrijd tegen AA Gent van afgelopen zaterdag nam Gary Kagelmacher de plaats van Vladimir Kovacevic in. Ook Stijn De Smet kreeg een basisplaats, Jeremy Perbet verhuisde naar de bank. En net als in Gent drie dagen eerder beleefde Kortrijk een droomstart: na zes minuten kopte Lucas Rougeaux de openingstreffer tegen de touwen. Maar eveneens als in Gent sloegen de Buffalo’s meteen terug. Bronn kopte een vrije trap van Milicevic tegen de lat, Sylla duwde de rebound binnen. Bij Kortrijk protesteerde men omwille van een fout op Kaminski, maar ref Vertenten gaf geen krimp. Kortrijk was even van slag, maar nam daarna toch snel de draad weer op. Vooral over de eigen linkerkant was de thuisploeg erg gevaarlijk. Eerst werd Chevalier na een knappe aanval via D’Haene nog afgevlagd, maar in de 24ste minuut stond het toch 2-1: opnieuw vanop links, met dit keer Stijn De Smet die Idir Ouali de 2-1 op een schoteltje aanbood. Kortrijk was nu helemaal baas en speelde de bezoekers bij momenten van het kastje naar de muur. Toch was het plots schrikken toen Sylla oog in oog met Kaminski faalde. Het zou Gent zuur opbreken want nog voor de rust werd het 3-1 na een pareltje van Abdul Ajagun. Dat was ook een terechte ruststand.

Na de pauze werd Kortrijk in het eerste kwartier volledig op de eigen helft teruggedrongen. Na twee minuten al kopte Noe Dussenne nipt naast, daarna zweefde Thomas Kaminski eerst een schot van Dejaegere en daarna een kopbal van Sylla uit zijn doelvlak. Sylla kopte na een corner net naast. Gent morste met de kansen en kreeg op het uur bijna het deksel op de neus, maar Stijn De Smet kopte van dichtbij onbegrijpelijk naast. Bij Kortrijk mocht men zich gelukkig prijzen dat scheidsrechter Vertenten halfweg de tweede helft naliet om Hannes Van Der Bruggen uit te sluiten toen hij de doorgebroken Sylla onderuit trok. AA Gent bleef ook daarna baas, maar kreeg het stilaan moeilijker om Kaminski te bedreigen. Kortrijk aasde op de counter en toen een kwartier voor tijd twee Gentspelers onder een inworp doorgingen, kreeg Ouali een vrijgeleide en hij bediende de net ingevallen Jovan Stojanovic, die niet faalde. De wedstrijd lag in een definitieve plooi en dat beseften nu ook de bezoekers, die behalve een schot van Brecht Dejaegere nog amper dreigden.

De halve finales worden vanaf midden januari met heen- en terugwedstrijden afgewerkt.