KV Kortrijk begint seizoen met overwinning

Maxime Chanot scoorde de beide goals voor KV Kortrijk in de eerste competitiezege van het seizoen. © BELGA
Christof Decraene

Het won op de openingsspeeldag van de nieuwe competitie met 2-1 van het ambitieuze Standard. Maxime Chanot werd de held van de avond.

Voor de eerste competitiewedstrijd tegen Standard bracht coach Johan Walem met Thanasis Papazoglou, Aboubakar Kamara en Elohim Rolland drie nieuwkomers aan de aftrap. Opvallend was dat Gertjan De Mets de meest vooruit geschoven pion op het middenveld was. Bij opponent Standard stond de KVK-topschutter van de voorbije twee seizoenen in de basiself: Ivan Santini.

KV Kortrijk had in diverse prognoses voor de start van het seizoen niet echt bijster goede kritieken gekregen en dat wilden de rood-witte spelers blijkbaar graag weerleggen. Kortrijk begon heel sterk aan de match, zette Standard volledig vast en dat leidde na zeven minuten al tot een uitstekende kans. Rolland stuurde Papazoglou alleen op Standarddoelman Yohann Thuram af, maar de Griekse spits kon niet afronden. Kortrijk bleef ook daarna domineren en pas op het half uur konden de bezoekers een eerste keer de neus aan het venster steken. Via Anthony Knockaert en Adrien Trebel kwam de bal bij Ivan Santini, maar hij werd net voldoende gehinderd om goed te kunnen koppen. Vijf minuten later speelde de ex-KVK-spits opnieuw een hoofdrol : op assist van Legear viseerde hij de paal. Ondanks die vijf minuten van glorie bij Standard bleef Kortrijk de betere ploeg en werd daar vijf minuten voor de pauze voor beloond. Maxime Chanot kreeg bij een hoekschop veel te veel ruimte en kopte de 1-0 voorbij Thuram.

De tweede helft was pas afgetrapt of alles was te herdoen. Scheidsrechter Serge Gumienny zag een strafschop in een nochtans correcte tackle van Zarko Tomasevic op Anthony Knockaert en diezelfde Knockaert faalde niet vanop 11 meter. Bij Kortrijk was men na al dat onrecht van slag en Standard kreeg twee kansen binnen de minuut om op voorsprong te komen. Eerst raakte Jonathan Legear, alleen voor Keet, niet voorbij de Zuid-Afrikaanse doelman en daarna kon Santini net niet bij een voorzet van Trebel. Maar Kortrijk herstelde daarna wel het evenwicht. Meer nog: het kwam opnieuw op voorsprong. Op corner gaf de Standarddefensie Maxime Chanot opnieuw te veel ruimte en de verdediger hijste zich met zijn tweede van de avond naar de leiding in de topschutterstabel. Van Damme met een kopbal en De Mets met een harde pegel zorgden daarna nog voor wat animo, maar dé kans kwam er in de slotfase via Ivan Santini. Hij talmde echter te lang. Dit had de gelijkmaker kunnen en moeten zijn voor Standard. Al valt op de zege van KV Kortrijk uiteindelijk niets af te dingen, want het was gewoon de beste ploeg op het veld. (CDW)