Kortrijk-coach Glen De Boeck staat voor het eerst voor Geschillencommissie

De coach van KV Kortrijk keek na zijn tribuneverwijzing in de halve finales van de Croky Cup aan tegen een wedstrijd schorsing. © BELGA
Redactie KW

Glen De Boeck is vrijdagmiddag voor het eerst in zijn carrière van meer dan 25 jaar voor de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verschenen. De coach van KV Kortrijk keek na zijn tribuneverwijzing in de halve finales van de Croky Cup aan tegen een wedstrijd schorsing, maar pleitte voor de vrijspraak.

De Boeck werd dinsdagavond in de bekerwedstrijd tegen KRC Genk (3-2) uit zijn dug-out gestuurd. Scheidsrechter Wim Smet stuurde hem na een uur in het bekerduel naar de tribunes van het Guldensporenstadion. In zijn verslag noteerde hij dat De Boeck “herhaardelijk kritiek” uitte op de wedstrijdleiding. De T1 van de Kerels zou ook tegen een beschermhoes getrapt hebben en na de wedstrijd opnieuw op het veld zijn gekomen om zijn gal te spuwen.

Het Bondsparket vorderde één speeldag schorsing en een boete van 400 euro. “Dat is een rechtvaardig voorstel. We houden zeker rekening met het blanco disciplinaire verleden van De Boeck”, zei procureur Gilles Blondeau ter zitting.

Discutabele beslissingen

De coach van KV Kortrijk bood zijn excuses aan. “In een moment van frustratie heb ik inderdaad een beschermhuis aangetikt, maar ik denk niet dat ze verder dan twee centimeter is beland”, aldus De Boeck, die toegaf dat hij met de scheidsrechter in gesprek ging. “Maar daar is niets gezegd dat niet mocht. Ook na de partij heb ik niet echt mijn gal gespuwd. Ik was gefrustreerd omdat de ref, die nochtans vijf assistenten had, enkele discutabele beslissingen in ons nadeel nam.”

Zijn advocaat Alexander Vantyghem pleitte voor de vrijspraak. “We hebben het hier over een minimale feitenlast. Dergelijke zaken gebeuren wekelijks en dat wordt niet altijd bestraft. Bovendien ging De Boeck niet in discussie wanneer hij de tribunes werd ingestuurd. Hij aanvaardde meteen het oordeel van Wim Smet”, legde meester Vantyghem uit.

“We gaan niet akkoord met de strafvordering, omdat we vinden dat er uniformiteit moet zijn in het Belgische voetbal. Gelijkaardige of soms ernstigere feiten worden niet bestraft. Voor iemand als De Boeck, die als speler of trainer nooit eerder voor deze commissie moest komen in een carrière van bijna 30 jaar, weegt zo’n speeldag schorsing dan ook zwaar door.” Vantyghem verwees ook naar de uitspraak van 26 september 2017, waarbij Standard-coach Ricardo Sa Pinto enkel een boete kreeg wegens zijn “gunstig disciplinair verleden”.

(Belga)