Idir Ouali (KV Kortrijk) heeft prachtweek achter de rug

© BELGA
Redactie KW

Een contractverlenging en een doelpunt in de ruime 4-1-overwinning van zijn ploeg op de eerste speeldag van play-off 2. De minicompetitie kon voor winger Idir Ouali niet beter beginnen.

“Play-off 2 is minder leuk om te spelen, maar we zijn toch ambitieus”, liet Idir Ouali vooraf optekenen. En dat is dus gebleken: Waasland-Beveren was het kind van de rekening. Het werd 4-1, hetzelfde resultaat als begin december in de reguliere competitie. “We hadden vooraf gehoopt om op hetzelfde elan voort te kunnen doen als in de reguliere competitie en daarin zijn we geslaagd”, alds Idir Ouali, die nu vijf treffers achter de naam heeft. “Ja, play-off 1 spelen was leuker geweest: de clubs hebben meer ambitie, er zijn betere tegenstanders, de opkomst van het publiek is groter. Maar goed, we kunnen de klok niet meer terugdraaien. Als we play-off 2 moeten spelen, dan is dat omdat we daar onze plaats hebben. Misschien verdienden we beter, maar het heeft geen zin om voortdurend achteruit te kijken. Er zijn veel factoren waardoor we misschien meer punten hadden kunnen hebben, maar ik kan ook meerdere redenen aanstippen waar we het zelf hebben laten liggen. Dat we uiteindelijk vanuit onze situatie enkele maanden geleden nog bijna in de top zes zijn geëindigd, is héél opmerkelijk.”

Favoriet

En Ouali en bij uitbreiding heel KV Kortrijk is ambitieus. “Het is ons doel om onze groep te winnen. Hoe ik onze tegenstanders inschat? We maken een kans. We moeten er wel over waken om onze poule niet te lichtzinnig op te nemen, want met Waasland-Beveren en Zulte Waregem zitten twee teams in de groep die de reguliere competitie mee gekleurd hebben. Zij vormen ook een stevig geheel. En de ploegen uit eerste klasse B mogen we niet onderschatten. Denk maar aan de partij tegen Roeselare vorig seizoen, toen we hier voor eigen volk onderuit gingen (0-3, red.). Als we tegen die teams voetballen zoals het hoort, dan moeten we ons normaliter niet al te veel zorgen maken.”

“Of Zulte Waregem en Kortrijk de favorieten voor de groepswinst zijn?” herhaalt Ouali. “Ik reken daar ook nog Waasland-Beveren bij. Ook al eindigden de Waaslanders het seizoen niet zoals ze eraan begonnen zijn, het blijft een team met veel kwaliteit. Het is wel een voordeel dat we de eerste twee matchen tegen ploegen uit eerste klasse A mogen aantreden. Als je dan goed start, heb je mentaal een voordeel.”

Moeskroen

Zondag trekt KV Kortrijk voor zijn dichtste verplaatsing van het seizoen naar Moeskroen, de club waar Idir Ouali zijn carrière lanceerde en de stad waar hij momenteel gehuisvest is. “Ik ben altijd blij als ik terug in dat stadion kom”, zegt Ouali. “Dat bezorgt me nog altijd een fijn gevoel. Ik ken er na al die tijd nog enkele mensen, met Jeremy Huyghebaert voetbalde ik er nog samen. Er zijn nog enkele gezichten die ik zal herkennen, maar ik kan er niet altijd meer een naam op kleven. (lacht) Nee, in Moeskroen is de derby niet echt een item. Het blijft play-off 2 natuurlijk. Maar we mogen de Walen niet onderschatten. In de competitie speelden wij op Le Canonnier een sterke partij. De 0-3-cijfers waren misschien wat overdreven, maar we speelden er best goed.”

Het bezorgt me na al die jaren nog altijd een fijn gevoel om terug te keren naar Le Canonnier

De collectieve ambitie in Kortrijk is via play-off 2 een Europees ticket afdwingen, voor Ouali zelf is het zoveel mogelijk spelen. “En beslissend zijn”, voegt de flankspeler er meteen aan toe. “Zelf scoren of een assist geven. Scoren lukte nog niet al te vaak dit seizoen, tegen Waasland-Beveren was het pas mijn vijfde competitietreffer.

Maximum

Maar met zeven assists behoor ik tot de beteren in de Jupiler Pro League. Al is hoog eindigen in dat nevenklassement geen doel. Ik wil op mijn elan voortdoen. Een doelpuntenaantal heb ik niet voor ogen, ook niet qua assists. Dat heeft geen zin, zulke zaken kun je niet voorspellen omdat je niet weet hoe een seizoen kan verlopen. Ik geef gewoon altijd het maximum, we zien dan wel tot wat dat kan leiden.

En of die weg dan nog in België loopt, is een vraagteken. “Ja, er hebben enkele clubs bij mijn makelaar geïnformeerd, zowel uit België als uit het buitenland. Niet onlogisch, want sedert de trainerswissel rijg ik de goede prestaties aan elkaar. Het is als voetballer belangrijk om regelmaat aan de dag te leggen. Maar op dit moment ben ik niet met een transfer bezig. Ik wil hier eerst het seizoen in schoonheid eindigen.”