Het rapport van KVK: van bijna-degradatie tot bijna-PO1

Thomas Kaminski. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

KV Kortrijk begon onder zijn nieuwe trainer Yannis Anastasiou niet onaardig aan het seizoen, maar kende vanaf september een enorme terugval. Een trainerswissel bracht soelaas en onder Glen De Boeck maakte KVK een stevige remonte en miste het op een haar na de bekerfinale én deelname aan play-off 1. Onze beoordeling van de voorbije voetbaljaargang van KV Kortrijk.

door Christof Decraene

Grote onderscheiding

Vier spelers blonken afgelopen seizoen echt uit en samen vormen ze de as van de ploeg. In doel toonde Thomas Kaminski zich dit seizoen een betrouwbaar sluitstuk, dat uiteindelijk negen keer een clean sheet kon voorleggen en daarmee een ruim aandeel had in de remonte van zijn team na de trainerswissel. Niet toevallig kwam die remonte er ook toen Gary Kagelmacher volledig fit was. De Uruguayaan zorgde met zijn ervaring en inzicht voor rust achterin. Op het middenveld onderscheidde Yevhen Makarenko zich: rust aan de bal, vista, loopvermogen en inzicht. Alleen jammer dat hij zich na zijn transfer naar Anderlecht niet langer kon opladen om zijn sterke seizoen met KVK helemaal af te werken. En voorin: woelwater Teddy Chevalier. Man van vele oorlogen, maar dit seizoen ook van vele doelpunten. Met 21 treffers is hij de beste goalgetter van het seizoen en hij verdrong ondertussen ook Albert De Lamper als clubtopschutter aller tijden bij KV Kortrijk.

Onderscheiding

Zes spelers krijgen een onderscheiding voor hun seizoen. Christophe Lepoint begon héél sterk aan de voetbaljaargang, was de leider en prima verbindingsman met de aanvallers. De inzinking bij de Veekaa kwam er niet toevallig nadat hij eind augustus, enkele dagen voor de confrontatie met zijn ex-club Zulte Waregem, was uitgevallen met een zware enkelblessure. Na zijn complexe blessure was het allemaal wat minder, maar dat is niet zo onlogisch. Waterdrager Hannes Van Der Bruggen ontgoochelt nooit en Kristof D’Haene toonde zich een certitude als linksachter, die met zijn aanvallende rushes ook geregeld voor gevaar zorgde. Abdul Ajagun, man die op voorspraak van de ongeslagen Anastasiou was gekomen, trok zich van de trainerswissel niks aan en toonde tot wat hij in staat is: werklust gekoppeld aan prima voetjes. Hij was ook de auteur van menig pareltje dit seizoen. Idir Ouali toonde weerbaarheid: van verbanneling naar de B-kern onder Anastasiou naar sterkhouder onder Glen De Boeck. Met zeven assists en zes goals kan de Fransman trouwens aardige statistieken voorleggen. Ook Sébastien Bruzzese onderscheidde zich dit seizoen. Hij toonde zich in de play-offs een waardige doublure voor Thomas Kaminski.

Voldoening

Het merendeel van de kernspelers hoort in deze categorie thuis. Vladimir Kovacevic miste geen minuut tot Glen De Boeck overnam. Ontgoochelde weliswaar nooit, maar een absolute meerwaarde toonde hij zich evenmin. Lucas Rougeaux zal, ondanks zijn horrorblessure die hij in de beker tegen Genk opliep, nooit een onbesproken titularis zijn. En dat geldt ook voor Jovan Stojanovic, Bennard Kumordzi, Bryan Verboom, Larry Azouni, Stijn De Smet en Anthony Van Loo. Goede spelers, maar ze steken er nooit echt bovenuit. Van Jeremy Perbet werd dan weer meer verwacht dan de elf competitietreffers die hij heeft gescoord.

Gebuisd

De Oekraïnse spits Pylyp Budkivsky – gehuurd van Sjachtar Donetsk kon nooit overtuigen en maakte absoluut geen onuitwisbare indruk. Hij scoorde één keer: op Waasland-Beveren. Vertrok met de winterstop terug naar Rusland, waar hij nu bij Anzhi, de club waaraan hij voor zijn periode bij KVK ook al door Sjachtar werd uitgeleend, actief is. Zijn doelpuntenaantal bij Anzhi: 0 goals. Erik Palmer-Brown, gehuurd van Man City, speelde ook weinig klaar.

Geen beoordeling

De jongeren Arne Galens, Joedrick Pupe enJarne Jodts haalden wel eens de selectie, maar vergaarden geen speelminuten. Dat geldt wel voor Liam Prez, Medjon Hoxha en Tyron Ivanof, maar zij speelden te weinig om echt te kunnen beoordelen. Hervé Kage werd uitgeleend en Elohim Rolland was quasi een volledig seizoen out met een zware knieblessure. Ook Thanasis Papazoglou (tot nieuwjaar uitgeleend aan Aalesunds) speelde te weinig om in aanmerking te komen voor een beoordeling. Denzel Budde is dan weer de schlemiel van het gezelschap: de jeugdspeler mocht starten in het toen belangrijke degradatieduel met KV Mechelen, maar lag met een ongelukkige owngoal aan de basis van het 2-0-verlies.

Frappant

Net als vorig seizoen moet KV Kortrijk in het tussenseizoen op zoek naar een resem nieuwe spelers en dat is slecht voor de continuïteit. Dat het contract van T2 Lorenzo Staelens, die een prima tandem met Glen De Boeck vormt, niet werd verlengd, doet er op dat vlak van continuïteit ook al niet veel goeds aan.

Onze beoordeling

Dankzij Glen De Boeck speelt KV Kortrijk nog in eerste klasse. Wat de Antwerpenaar bij de Veekaa heeft neergezet 31 op 45 is best straf. Maar nadat Kortrijk nipt de bekerfinale én nipt deelname aan play-off 1 miste, was de vlam er bij een redelijk aantal spelers uit in de play-offs.

7/10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier