Heeft KVK-bestuur na drie miscastings op rij eindelijk de goede coach vast?

© VDB
Christof Decraene

Yannis Anastasiou is niet langer trainer van KV Kortrijk. Dat de kop van de Griekse Belg zou rollen, stond al wekenlang vast. Het was alleen gissen naar het tijdstip waarop dat zou gebeuren. Dat het uiteindelijk nog zo lang heeft geduurd, is ergens niet zo vreemd te noemen.

KV Kortrijk wacht altijd vrij lang om van trainer te wisselen. Dat was eerder ook zo met Johan Walem en Karim Belhocine. Pas wanneer het schip helemaal dreigde te zinken, greep het KVK-bestuur in. Dat is ook nu dus het geval: voorlaatste na veertien speeldagen en met onder andere Anderlecht, AA Gent, RC Genk en Standard nog een loodzware kalender voor Nieuwjaar.

Het bestuur mag/moet hopen dat de keuze voor Glen De Boeck, die eerder met succes al Waasland-Beveren en Moeskroen in eerste klasse hield, de goede is na drie miscastings op rij. De hautaine Johan Walem aardde nooit in Kortrijk, zijn opvolger Karim Belhocine deed het uitstekend als vervanger, maar het bestuur had de Frans-Algerijn daarna tegen zichzelf moeten beschermen en hem niet als hoofdtrainer aan het seizoen 2016-2017 laten beginnen.

De Boeck kan nu met de eer weglopen, al was het allicht ook onder Anastasiou gelukt

En Anastasiou… Ergens voelen we met hem mee. Minder dan zeven maanden na zijn turbulent ontslag bij het Nederlandse Roda JC zit de Griekse Belg opnieuw zonder werk. Bij Roda heette het dat hij tactisch geen hoogvlieger was en dat hij een wedstrijd niet kon doen kantelen. Die geluiden horen we sinds kort ook in het Guldensporenstadion. Toch leek Anastasiou in het seizoenbegin de grote verlosser. Hij bracht KV Kortrijk opnieuw aan het voetballen – ja, we zagen voor het eerst in maanden opnieuw voetbal van de thuisploeg in het eigen Guldensporenstadion – en zorgde voor een positieve vibe bij zowel spelers als supporters.

Heeft KVK-bestuur na drie miscastings op rij eindelijk de goede coach vast?
© BELGA

Maar na de 6 op 9 volgde een 3 op 9 en ondertussen telt Kortrijk na veertien matchen amper 11 op 42. Met dergelijke cijfers kom je altijd onder vuur. Anastasiou had vooral de pech dat er te veel spelers op hetzelfde moment geblesseerd waren. En niet van de minste, want met Christophe Lepoint, Gary Kagelmacher, Stijn De Smet, Jovan Stojanovic, Hervé Kage en Elohim Rolland huist toch een pak ervaring en maturiteit in het zogenoemde wachtkamertje. Als die allemaal weer fit zijn, zal Kortrijk wel opnieuw naar de weg omhoog timmeren. De Boeck kan nu met die eer weglopen, al was dat allicht ook onder Anastasiou het geval geweest.