Glen De Boeck: “West-Vlaamse mentaliteit weer in de ploeg slijpen”

© KDS
Christof Decraene

Woensdagnamiddag werd Glen De Boeck voorgesteld als nieuwe trainer van KV Kortrijk.

Woensdagvoormiddag nam KV Kortrijk officieel afscheid van Yannis Anastasiou en zijn assistenten. Enkele uren later werd Glen De Boeck samen met Lorenzo Staelens voorgesteld als nieuw trainersduo.

De Antwerpenaar zat net geen jaar zonder club nadat hij in december 2016 bij Moeskroen-Péruwelz ontslagen werd. KV Kortrijk biedt hem nu een uitweg. “Dit is een geweldige, maar geen simpele uitdaging”, aldus Glen De Boeck (46). “Het is nooit evident om in de situatie waarin Kortrijk verzeild is geraakt over te nemen, maar ik weet waaraan ik begin. Ik heb er gigantisch veel vertrouwen in dat ik deze opdracht tot een goede einde kan brengen. Ik weet ook hoe ik dat moet doen: met veel enthousiasme, een duidelijke visie en een duidelijke speelwijze. Ik moet de West-Vlaamse mentaliteit weer in dit team slijpen.”

Ik vind hier bij Kortrijk meer kwaliteit terug dan destijds bij Waasland-Beveren en Moeskroen

Het eerste echte contact dateert van afgelopen zondag. “Daarvoor was ik al gepolst of ik interesse zou hebben, waarop ik affirmatief antwoordde. Daarna hoorde ik niks meer, tot zondag. Had Kortrijk een dag later gebeld, zat ik op het vliegtuig richting het Midden-Oosten, waar ik ook aan de slag kon gaan.”

Het Kortrijks Handelsbladhttps://www.facebook.com/hetkortrijkshandelsblad/https://www.facebook.comFacebook1281

KV Kortrijk stelde woensdagnamiddag met Glen De Boeck – luttele uren na het ontslag van Anastasiou – zijn nieuwe trainer voor. "Ik was blij dat Kortrijk zondag belde, want maandag was ik normaal op het vliegtuig naar het Midden-Oosten gestapt."

Geplaatst door Het Kortrijks Handelsblad op woensdag 8 november 2017

video1.0https://www.facebook.com/hetkortrijkshandelsblad/videos/1542135272533050/500

Afspraak met Staelens

De Boeck gaat samen met Lorenzo Staelens, ex-speler en ex-sportief directeur van KVK, dit nieuwe avontuur aan. “Wij hebben twee jaar geleden de afspraak gemaakt om samen te werken. De trainersjob is tegenwoordig zo moeilijk en zo breed dat je je moet omringen met sterke mensen. Lorenzo is zo iemand.”

Glen De Boeck:
© KDS

Glen De Boeck slaagde er al twee keer in om een team voor de degradatie te behoeden. “Ik vind hier bij Kortrijk meer kwaliteit terug dan destijds bij Waasland-Beveren en Moeskroen”, zegt De Boeck. “Dit team heeft ook al veel pech gehad met blessures. Als die jongens terug zullen zijn, zullen we nog een beetje sterker staan.” De technische staf zal eerstdaags nog uitgebreid worden met minstens een fysiektrainer, maar mogelijks worden er nog extra assistenten aangesteld. Cedric Berthelin blijft wel aan als keepertrainer, net als videoanalist Marc Delcourt.

Onze Christof Decraene boog zich over de trainerscaroussel bij KV Kortrijk. “Heeft KVK na drie miscastings op rij nu wél de goede coach vast?

Lorenzo Staelens: “Een hechte band met Glen”

Voor Lorenzo Staelens is het een beetje thuiskomen. Hij was tussen 1987 en 1989 als speler en nadien van 2006 tot 2007 als sportief directeur bij KVK aan de slag. “En er is hier nog niet zo gek veel veranderd, hé”, grapt de Menenaar. “Het klopt dat ik een hechte band heb met Glen. En als de mogelijkheid zich voordoet, willen we graag samenwerken zoals destijds bij Cercle Brugge en Moeskroen. Hoe meer je samenwerkt, hoe closer je wordt.”

Andere coaches haakten af omwille van de defensieve zwakte van KVK. Staelens en De Boeck, zelf alle twee ex-verdedigers, zien het anders. “Er zit gestalte en snelheid in de defensie”, vindt Staelens. “En er zit ook wel kwaliteit in de verdediging. Alleen zijn er op dit moment te veel verdedigers geblesseerd. Ik had alleen de indruk dat er soms te nonchalant werd gespeeld, al zal dat ook wel deels ingegeven zijn door de trainerskwestie.”

Joseph Allijns: “Als club mea culpa slaan”

Voorzitter Joseph Allijns betreurde dat er afscheid genomen moest worden van Yannis Anastasiou. “We moeten als club mea culpa slaan”, aldus Allijns. “En we moeten bekennen dat na de periode met Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe als trainers de grondvesten hier weg waren omdat we plots in een keer onze hele technische staf kwijt waren. We hopen dat we vanaf nu opnieuw kunnen bouwen.”

Met Lorenzo Staelens in de rangen, iemand die het huis kent. “Dat is correct. Ik heb Lorenzo nooit in de club gepromoot omdat hij een vriend is. En misschien heeft hij me dat kwalijk genomen.”