Anderlecht smeert KV Kortrijk eerste thuisnederlaag van seizoen aan

Christof Decraene

Paars-wit won met 1-3 en komt op drie punten van leider Zulte Waregem te staan. KV Kortrijk, dat een half uur met een man meer speelde, mag play-off 1 zo goed als vergeten.

Bij KV Kortrijk kwam Birger Verstraete terug in de ploeg na schorsing. Kortrijk begon ook niet onaardig en zorgde na tien minuten voor een eerste gevaar. Saadi werd diep gestuurd, maar de topschutter van Kortrijk kon de bal niet onder controle krijgen. Anderlecht nam daarna het commando over en duwde Kortrijk terug, maar kansen leverde dat niet op. Het was integendeel oppassen voor de tegenprikken van Kortrijk. Op een ervan beroerde Obradovic de bal met de hand in het strafschopgebied. Penalty voor Kortrijk, maar Frank Boeckx pakte de elfmeter van Hervé Kage. Twee minuten later was het opnieuw alarmfase rood in de paars-witte defensie, maar Totovytskiy behield onvoldoende het overzicht – Saadi stond volledig vrij – en trapte voorlangs.

Het zou de thuisploeg zuur opbreken. Métanire leed na een half uur onnodig balverlies en Anderlecht profiteerde optimaal. Nicolae Stanciu trapte de bal van aan de rand van de zestienmeter mooi in de hoek. Kortrijk reageerde meteen. Totovytskiy zette een dubbelpas op met Saadi, maar Bram Nuytinck kon er nog net een voetje tussensteken. 0-1 was ook de ruststand.

Na de pauze dezelfde 22 spelers op het veld. Na zeven minuten zorgde het scheidsrechterlijke trio, tot dan vrij onberispelijk, toch voor een dwaling door Idriss Saadi onterecht af te vlaggen. Twee minuten later leek KV Kortrijk dan zichzelf in de voet te schieten toen Romain Métanire voor Sinterklaas speelde en Lukas Teodorczyk de 0-2 op een schoteltje aanbood. Twee minuten later stond het bijna 0-3, maar Kaminski stopte het schot van Stanciu.

Nog een minuut later stond de Roemeen opnieuw in de spotlights. Hij liet zich na een mooie dribbel vallen in de zestienmeter en kreeg prompt zijn tweede geel van Laforge. Anderlecht moest nog een half uur met zijn tienen verder. Kortrijk tankte daar wat vertrouwen uit, maar wist niet goed wat gedaan met het balbezit. Het waren integendeel de bezoekers die een kans kregen: op vrije trap kopte Kara maar net voorlangs. Een kwartier voor tijd vond Kortrijk dan toch een gaatje. Mercier stuurde Saadi diep en hij miste niet : 1-2. Kortrijk trok alle registers open, maar werd alsnog gepakt op een counter. Acht minuten voor tijd kreeg Obradovic te veel ruimte van de Kortrijkse defensie en hij trapte hoog in doel binnen. Een aangeslagen Kortrijk was daarna nog dicht bij de 1-4: de ingevallen Acheampong slalomde op zijn gemak door de Kortrijkdefensie, maar hij besloot net voorlangs.

Het bleef zo 1-3 en dat betekende meteen het eerste verlies dit seizoen van KV Kortrijk in het eigen Guldensporenstadion. Het betekent ook dat de Kerels hun ambities voor play-off 1 zo goed als mogen opbergen. (CDW)