KSV Roeselare speelt het spel eerlijk, maar wellicht ook zeer slim

KSVR-doelman Jo Coppens stond diverse malen paraat, maar lag toch aan de basis van de 1-0 voor SK Lierse. © BELGA
Wouter Vander Stricht

KSV Roeselare kent sinds zondagmiddag de tegenstander : Antwerp. Op zaterdag 11 maart valt op Schiervelde de beslissing wie naar eerste klasse A promoveert.

KSV Roeselare kon de tegenstander voor de finale zelf kiezen. Zo klonk het toch, al is dat vooral praat tegen de vaak. Roeselare moest SK Lierse gaan partij geven en Antwerp was afhankelijk van puntenverlies van dat Lierse om nog over hun buren naar de titel in het tweede periodekampioenschap te wippen.

Er was al veel gezegd en geschreven over het laatste duel van de reguliere competitie. Eerst was er een mediastormpje omdat de Lierse sterkhouder Masika naar China vertrok, net naar de club waarmee KSV Roeselare nauwe contacten onderhoudt. Ook de hand van de Roeselaarse ceo Johan Plancke werd er in vermoed, maar het was natuurlijk ook SK Lierse dat zelf op dat riante bod in ging. Het kon dat simpelweg hebben afgewezen, maar dat gebeurde dus niet.

KSV Roeselare moest het in Lier ook rooien zonder een vijftal spelers. Eentje (Schmisser) was geschorst, met vier anderen die op één kaart van schorsing stonden werd geen risico genomen. De logica zelve. Maar KSV Roeselare had al geponeerd het spel zeker eerlijk te zullen spelen. En dat deden ze ook.

“Antwerp is de tegenstander van KSV Roeselare, maar halen die straks wel een licentie ?”

Maar na de flater van doelman Jo Coppens had Lierse eigenlijk de wedstrijd op slot kunnen gooien. Dat deed het niet, waardoor Stevance de 1-1 nette. Maar enkele tientallen kilometer verderop was Antwerp er nog niet in geslaagd te scoren tegen de tien man van hekkensluiter Lommel. Het stevende op een 0-0 af tot in de laatste minuut een fout op Camus in een strafschop en even later in een doelpunt resulteerde.

Het geluk bij de Antwerp-spelers kan niet op.
Het geluk bij de Antwerp-spelers kan niet op.© BELGA

De Bosuil door het dak. Bij SK Lierse – dat met vijf punten voorsprong op KSV Roeselare – eigenlijk de kampioen is van de reguliere competitie zaten ze natuurlijk in zak en as. De competitieformule was voor het seizoen bekend. Er was al eens gevreesd dat de beste ploeg over het hele seizoen niet zou mogen meedingen naar de promotieplaats en zo geschiedde.

KSV Roeselare speelde het spel dus eerlijk en treft nu Antwerp. En dat zou misschien wel eens het best goed kunnen uitdraaien voor de Roeselarenaars. Sportief gezien zijn zowel SK Lierse als Antwerp twee zware tegenstanders, dat maakt weinig verschil. Maar dat het nu net Antwerp is geworden, dat heeft ook zo zijn voordelen. Omdat Roeselare voor Antwerp eindigde in de eindrangschikking, mag het eerst op verplaatsing spelen en wordt de tweede titelmatch thuis afgewerkt. Toch altijd een voordeel, alleen al om het kampioensfeestje te organiseren…

Frederic Frans kan zijn tranen niet bedwingen. SK Lierse wordt wel regulier kampioen, maar grijpt naar de hoofdprijs.
Frederic Frans kan zijn tranen niet bedwingen. SK Lierse wordt wel regulier kampioen, maar grijpt naar de hoofdprijs.© BELGA

Maar zelfs mocht KSV Roeselare het niet halen tegen Antwerp, dan is er misschien nog een reddingsboei. Want zal Antwerp wel een licentie halen ? Nog steeds hangt de miljoenenclaim van ex-voorzitter Eddy Wauters als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de oudste club van het land. Niemand heeft echt zicht op de financiële toestand van de ploeg van Patrick Decuyper, maar uiteindelijk zal die toch ooit eens klare wijn moeten schenken.

Maar bij KSV Roeselare hopen ze natuurlijk het sportief te klaren en daar stomen ze zich vanaf deze week voor klaar.