KSV Diksmuide mag na ongelofelijke climax titel in derde A vieren

© MG
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Met een 2-1-zege tegen SC Zonnebeke verzekerde KSV Diksmuide zich zaterdagnamiddag van de titel in derde provinciale A. Het bleef lang 0-1, maar in de absolute slotfase ging KSVD nog met de zege aan de haal.

Een aangenaam lentezonnetje, talrijk opgekomen supporters en hoge verwachtingen: de sfeer van de gouden jaren van in bevordering hing zaterdagmiddag weer in de lucht op de Pluimen. De actie ‘de grootste spionkop’ bleek een groot succes, want naar schatting zo’n 500 supporters waren klaar om met bengaals vuur, confetti, luide gezangen en veel toeters en bellen hun ploeg over de streep te trekken. De mannen van T1 Frank Claeys wisten wat hen te doen stond: bij winst tegen het derde geklasseerde Zonnebeke was de titel en bijhorende promotie naar tweede provinciale een feit.

Weinig kansen

In een gesloten eerste helft was een afstandsschot van thuisspeler Cardon – dat op de lat uiteenspatte – zowat de enige noemenswaardige mogelijkheid. De belangen waren groot en dat was er ook aan te zien op het veld: veel duels en voornamelijk middenveldspel lieten de vele supporters toch wat op hun honger zitten.

Vlak na rust kregen we wel een openingstreffer, maar tegen alle verwachtingen in was het Cael die de 0-1 voor Zonnebeke nette. Na een dieptepass mocht hij alleen op doelman Van Isacker af en hij faalde niet. Diksmuide, dat in de tweede helft het windvoordeel genoot, moest dus vol aan de bak. Het kon wat steriele druk ontwikkelen, maar tot echt grote kansen kwam het niet. Jongeling Deschacht was met een knappe volley dicht bij de gelijkmaker, maar de bezoekende goalie Gevorgyan – die een uitstekende partij keepte – ranselde het leer uit de verste hoek.

Twee strafschoppen

Vlak na het uur kreeg Diksmuide een strafschop voor een fout op de mee opgeschoven centrale verdediger De Wandel. Een koud kunstje voor Vanhee, die de bordjes dan toch in evenwicht kon zetten. Erop en erover denk je dan, maar echt grote kansen voetbalde Diksmuide niet meer bij elkaar. De wedstrijd leek op een logisch gelijkspel af te stevenen, maar in de absolute slotfase waren we getuige van een enorme climax. In de 93ste minuut kon Cardon een dieptepass goed meenemen, waarna hij met links uithaalde. Bezoeker Holvoet trok aan de noodrem en sloeg het leer met zijn hand uit doel. Een rode kaart en een penalty waren het logische gevolg. Topschutter Cardon zette zich zelf achter de bal, hield het hoofd ijzig koel en trapte KSV Diksmuide naar de zevende hemel.

Tweede provinciale

Na de terugval van de voorbije seizoenen (in het seizoen 2011-2012 speelde blauw-geel nog in vierde nationale) verzekerde KSV Diksmuide zich op deze manier op drie speeldagen van het einde van de titel. Het mag zich volgend seizoen opmaken voor een terugkeer naar tweede provinciale. Diksmuide is klaar voor een lange feestnacht…

Sfeerbeelden en reacties vind je vrijdag in Het Wekelijks Nieuws Veurne/Diksmuide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier