Jordan Lukaku geeft beslissende assist in oefenwedstrijd Rode Duivels

Jordan Lukaku. © BELGA
Redactie KW

Zaterdagmiddag speelden de Rode Duivels een oefeninterland in en tegen Zwitserland.

De Rode Duivels hebben zaterdagnamiddag hun eerste oefeninterland in de EK-voorbereiding met 1-2 gewonnen in en tegen Zwitserland. In het Stade de Genève kwamen de Belgen op het halfuur 1-0 achter na een treffer van Blerim Dzemaili, Romelu Lukaku (34′) en Kevin De Bruyne (83′) zorgden voor een Belgische driepunter in een matige wedstrijd.

De Belgen hadden in het voor twee derde volgelopen stadion iets meer dan een kwartier nodig om enigszins in de wedstrijd te komen. De nooddefensie – met Axel Witsel als experiment op de rechtsback en Toby Alderweireld centraal – had heel wat last met de vinnige Xherdan Shaqiri, die telkens mooi tussen de lijnen liep. Net op het moment dat er aan Belgische zijde combinaties op de mat kwamen, viel het tegendoelpunt. Shaqiri sneed in zijn gekende stijl doorheen de Belgische linkerflank, Dzemaili dook de zestien in en trapte onhoudbaar voorbij Thibaut Courtois: 1-0 na een halfuur. Lang konden de Zwitsers niet genieten van hun voorsprong, drie minuten later bracht Romelu Lukaku de bordjes alweer in evenwicht (1-1). De spits van Everton trapte aan de tweede paal een voorzet van op rechts van uitblinker Dries Mertens staalhard tegen de netten, een uitstekende tegenaanval van de Belgen.

Drie interlands voor Jordan Lukaku, drie assists

Na de pauze begon het in oefenduels traditionele festival aan vervangingen, waardoor het voor beide teams zoeken was. In de 67ste minuut werd Thomas Vermaelen gewisseld voor Jordan Lukaku. Axel Witsel kwam op zijn vertrouwde positie als verdedigende middenvelder te staan, het Tottenham-duo Vertonghen en Alderweireld vormde het hart van de verdediging, met invallers Laurent Ciman (rechts) en Jordan Lukaku (links) op de flanken.

Het overwicht en de beste kansen waren voor het thuisland, dat tien minuten voor affluiten invaller Seferovic met rood zag wegvallen en met een man minder alsnog de 1-2 moest incasseren. Kevin De Bruyne verraste de thuisdoelman met een vallende bal na een assist van KVO-speler Jordan Lukaku, de derde assist in zijn derde interland. In de toegevoegde tijd liet Divock Origi iedereen nog eens rechtveren met een schitterende omhaal, de redding van Sommer mocht er ook zijn.

De Rode Duivels keren zaterdagavond nog terug naar België, maandag start in Genk het derde en tevens laatste deel van de voorbereiding, met oefeninterlands in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (woensdag 1 juni om 20u45) en Noorwegen (zondag 5 juni om 18u). Op dinsdag 7 juni vertrekken de Rode Duivels naar Bordeaux, hun eerste wedstrijd op het EK spelen de Belgen op 13 juni in Lyon tegen Italië.

(Belga/MF)