Jonge Rode Duivels pakken brons met 3-2 zege tegen Mexico

In de kleine finale versloegen de jonge Rode Duivels, die met tien waren komen te staan, Mexico na een spectaculair sluitstuk met 3-2.

Bondscoach Bob Brouwaeys wijzigde zijn kern op vier posities in vergelijking met de verloren halve finale tegen Mali (3-1). Doelman Jens Teunckens, die blunderde in de halve finale, moest zijn plaats afstaan aan Gaetan Coucke. Voorin kregen Danta Vanzeir, Dennis Van Vaerenbergh en Dries Caignau de voorkeur op Alper Ademoglu, Orel Mangala en Ismail Azzaoui.

Onder het goedkeurend oog van bondsvoorzitter François De Keersmaecker begon de Belgische U17 goed aan de wedstrijd, maar Van Vaerenbergh en Vanzeir lieten huizenhoge kansen onbenut. Aan de overzijde toonde Coucke dat ook hij zijn mannetje kan staan tussen de palen. De jonge doelman van KRC Genk hield de Mexicaanse spits Claudio Zamudio tot twee keer toe van een doelpunt. Na een evenwichtige eerste helft met kansen voor beide ploegen, stond het 0-0 aan de pauze.

In de tweede helft kwamen de Belgen op voorsprong na een schitterende actie van Vanzeir. De aanvaller van Genk dribbelde enkele Mexicanen op zijn rechterflank en legde goed breed voor Van Vaerenbergh (54.), die de bal maar binnen te tikken had. Amper vier minuten later hingen de bordjes evenwel in evenwicht. Aanvoerder Wout Faes kreeg het leer tegen de hand in de zestien: geel en strafschop. Ricardo Marin (58.) liet die niet onbenut. Mexico had het betere van het spel en kreeg bovendien hulp van de scheidsrechter. Die stuurde Faes in de 71e minuut na een lichte overtreding met zijn tweede geel van het veld.

België bleef niet bij de pakken zitten en op de tegenaanval kwamen de jonge Rode Duivels opnieuw op voorsprong. Vanzeir (73.) zette zich door en verschalkte de Mexicaanse doelman met een heerlijke stifter. Met een man minder beperkte de Belgische U17 zich tot verdedigen. Dat leek lange tijd goed te gaan tot de Belgen het leer niet goed konden wegwerken en het zomaar in de voeten van Francisco Venegas (88.) belandde. De Mexicaan maakte er 2-2 van. Strafschoppen leken uitsluitsel te moeten brengen over de bronzen medaille, maar dat was buiten uitblinker Vanzeir gerekend. In de blessuretijd (90+3.) zette hij zich op de counter met een mooie dribbel door en liet hij de 3-2 niet liggen.