Jawel, KSV Roeselare staat op zes matchen van de Jupiler Pro League

© BELGA
Olivier Volckaert

Door de interlandbreak is er geen voetbal in de Jupiler Pro League en dus is dit het ideale moment om 1B, de Proximus League, eens onder de loep te nemen. En het is er verdorie spannend, met dank aan de nieuwe competitieformule.

Slechts acht teams die vier keer tegen elkaar moeten spelen, velen dachten op voorhand aan een lange saaie competitie. Maar niets is minder waar. 1B is dit jaar superspannend en het niveau is gestegen. 1B is het volgen echt wel waard: er wordt heel wat gescoord, er zijn altijd verrassende uitslagen en de matchen worden meestal beslist in de slotfase. Suspens alom in 1B!

KSV Roeselare staat op slechts zes matchen van de Jupiler Pro League

En KSV Roeselare is de revelatie van 1B. Niemand had dit verwacht voor het seizoen, en al zeker niet na de 2 op 12 na vier matchen. Maar kijk, deze Proximus League heeft zo zijn eigen kronkels en na een indrukwekkende opmars staat Roeselare tweede op een puntje van leider Lierse.

Het klinkt een beetje vreemd, maar Roeselare staat op slechts zes matchen van eerste klasse! Na de eerste speelronde van 14 speeldagen (nog vier matchen te gaan dus) wordt het eerste ticket voor de finale uitgereikt en daarvoor gaan Lierse en Roeselare met elkaar de strijd aan. De inzet is groot: de winnaar speelt sowieso de twee testmatchen voor de titel, ongeacht de uitslagen in de tweede speelronde. Win je de eerste ronde, dan heb je even tijd om twee cruciale matchen voor te bereiden…

Waar ligt dan de sterkte van dit Roeselare? Zaken die vroeger succesingrediënten waren voor tweede klasse: fysieke kracht, gekoppeld aan mentaliteit en uiteraard ook een goeie groep. “En vergeet ook niet de hand van de trainer”, vult onze Roeselare-watcher Frans Bouckaert aan. “In de voorbereiding werd de basis voor het huidige succes al gelegd. Toen werd er keihard gewerkt op Schiervelde.”

Een ander verhaal helaas bij Cercle Brugge, dat na een 1 op 15 naar de kelder van het klassement is weggezakt. Vrijdag staat voor trainer Vincent Euvrard een cruciaal duel tegen Lommel United, dat samen met Cercle op de laatste plaats staat en dit weekend zijn trainer liet vertrekken. Vrijdag wordt het voor Cercle en Euvrard een richtinggevende match, José Riga werd bij de laatste twee matchen in de tribune gespot.

En als het slecht gaat, morren de fans. De vele huurlingen mogen veel spelen, de eigen jeugdspelers worden vergeten. Cercle pakte nochtans recent uit met de slogan ‘echt Cercle, echt Brugge’. Het wordt tijd dat het echte Cercle opstaat.