IN BEELD Red Flames kunnen bij EK-debuut geen punten sprokkelen

17/07/17 om 10:31 - Bijgewerkt om 10:30

Tessa Wullaert en Heleen Jaques speelden de hele wedstrijd, Jana Coryn viel in.

Het EK kon voor de debuterende Flames niet slechter beginnen. Ondanks de numerieke meerderheid van Belgische fans in de tribunes waren de voetbalvrouwen van bondscoach Ives Serneels danig onder de indruk van de omstandigheden in de beginfase van de wedstrijd en dat betaalden ze meteen cash: Denemarken drukte de Belgen terug op de eigen helft en na amper zes minuten openden ze de score. Een vrije trap van draaischijf en aanvoerster Pernille Harder - telkens zij aan de bal kwam gingen er Belgische alarmbellen af - werd door doelvrouw Justien Odeurs nog tegen de lat gewerkt, in de rebound kopte Sanne Troelsgaard van dichtbij raak: 1-0 en de Flames meteen in de problemen in het duel tussen de outsiders in deze groep.

Even later wisten de Belgen toch het overwicht te herstellen, maar de beste kans voor de pauze kwam nog op naam van de Denen: na alweer een actie van Harder trapte Nadia Nadim op de arm van Heleen Jaques, de scheidsrechter floot niet en de Flames ontsnapten aan een strafschop. Aan de overzijde zat sterspeelster Tessa Wullaert stevig in de tang bij de Deense verdedigsters. De aanvalster van het Duitse Wolfsburg kon slechts één keer dreigen, een kopbal ging net over.

De Red Flames kondenin tien confrontaties nog maar één keer winnen van de Denen en leken in het begin van de tweede helft vastberaden om verandering te brengen in die slechte statistiek. Coutereels verlengde een hoekschop van Wullaert tot bij Cayman, die een slim hakje uit de sloffen toverde maar de Deense doelvrouw bracht redding. Het doelpunt hing in de lucht: Onzia, Wullaert (2x), Vanmechelen en De Caigny konden echter niet besluiten. Aan de overzijde had Odeurs dan weer Nadim van de dodelijke 2-0 gehouden. Een slotoffensief leverde nog wat halve kansen en een bal op de lat op, verder kwamen de Flames niet meer.

Eerder op zondag opende Nederland voor eigen publiek het EK met een 1-0 zege tegen vice-Europees kampioen Noorwegen. De tweede speeldag in groep A staat donderdag op het programma. Om 18 uur kijken België en Noorwegen mekaar dan in de ogen in het Rat Verleghstadion van NAC Breda. Beide landen tellen na één speeldag nul punten en staan dus nu reeds met het mes op de keel. Om 20u45 nemen Nederland en Denemarken het tegen mekaar op in het stadion van Sparta Rotterdam. De derde speeldag, met daarin België-Nederland en Denemarken-Noorwegen, wordt op maandag 24 juli gespeeld. De top twee van elke groep stoot dan door naar de kwartfinales.