IN BEELD Hugo Broos gehuldigd als ereburger van Jabbeke

03/05/17 om 09:26 - Bijgewerkt om 10:36

Die titel kreeg hij omdat hij als bondscoach van Kameroen de Africa Cup won. Daar is geen enkele Belgische coach ooit in geslaagd.

De gemeente Jabbeke heeft Hugo Broos (65) dinsdag officieel gehuldigd als ereburger. Hugo Broos kwam 34 jaar geleden in Jabbeke wonen na zijn transfer van Anderlecht naar Club Brugge. "Deze huldiging is een hele eer", zegt de coach. "Mijn vrouw Sonia en ik zijn hier in 1983 eigenlijk toevallig beland. Ik dacht toen voor twee jaar. Maar Jabbeke is zo'n warme en gezellige gemeente dat ik hier nooit meer ben weg gegaan. Dat ik hier nu ereburger mag worden, is een echte blijk van waardering."

Heel wat voetbalvrienden waren aanwezig op de plechtigheid. Onder meer René Verheyen, Jos Willems, Michel D'Hooghe, Michel Verschueren, Luc Devroe, Henk Houwaart, Lorenzo Staelens, Willy Wellens en Cedomir Janevski en ook een hele delegatie uit Kameroen kwamen Hugo Broos feliciteren. Tijdens de feestelijke avond werd teruggeblikt op de spelers- en trainerscarrière van de geboren Hombekenaar. Maar op de vraag of hij nu een 'blauw hart' of een 'paars hart' had, weigerde Broos antwoord te geven. Al probeerde Michel Verschueren het laken wel naar zich toe te trekken door een shirt van RSC Anderlecht, met Broos' en rugnummer 3, aan de kersverse ere-burger cadeau te doen. "Ik draag beide clubs in mijn hart", zegt hij. "Ik heb zowel bij Anderlecht als bij Brugge mooie jaren beleefd als speler en trainer. Ik kan en ik wil echt niet kiezen."

Aan het einde van de avond overhandigde burgemeester Daniël Vanhessche officieel het Certificaat van Ereburgerschap. Hugo Broos is de derde Jabbeekse ereburger na wielrenner Johan Museeuw en de Amerikaanse piloot Bruce Sundlun, die in de Tweede Wereldoorlog in Snellegem neerstortte met zijn bommenwerper.

Lees meer over: