Hoeveel kans heeft SCT Menen om te stijgen ?

SCT Menen bouwde een feestje in Eernegem, de eindronde is binnen. Nu wacht City Pirates Antwerpen. © VDB
Wouter Vander Stricht

Vierdeklasser SCT Menen is de enige West-Vlaamse club in de eindronde met bevorderingsclubs, de drie rechtstreekse stijgers uit 4A waren met RFC Knokke, SW Harelbeke en KVK Westhoek al ‘West-Vlamingen’. Maar hoeveel kans heeft SCT Menen nu om via deze ‘ingewikkelde’ eindronde te stijgen ?

OMS Ingelmunster haalde het net niet, SCT Menen verdedigt de West-Vlaamse eer in de eindronde van vierde klasse. De grensploeg zou maar wat graag promoveren, in de nieuwe tweede amateurklasse wachten maar liefst zeven West-Vlaamse tegenstanders.

Maar hoe zit die eindronde nu ineen ? Niet zo simpel natuurlijk, want door de competitiehervorming komt er een opsplitsing tussen de Vlaamse (VFV) en Waalse (ACFF) afdeling. Bij de rechtstreekse stijgers uit bevordering, telkens de eerste drie uit de vier reeksen, waren zeven van de 12 ploegen Vlaams. Die komen dus al in de tweede amateurklasse terecht. De nummers vier tot en met zeven van elke reeks in bevordering mogen de eindronde spelen. Maar er is een aparte Vlaamse eindronde, met daarin tien ploegen.

SCT Menen is al licht in het nadeel omdat het een wedstrijd meer zal moeten spelen dan (een deel van) de concurrentie

Van die tien ploegen komen er in de eerste ronde zes niet in actie. SCT Menen wel, het neemt het thuis op tegen City Pirates Antwerpen. De twee winnaars van de kwalificatiewedstrijden komen samen met de zes vrijgelote ploegen in een volgende ronde terecht. Vanaf dan is men met acht ploegen en gaat het verder via rechtstreekse uitschakeling. Daarin zullen de verliezers het ook tegen elkaar moeten opnemen, het kan immers zijn dat er vijf stijgers of meer zijn.

Dat hangt af van het aantal Vlaamse ploegen dat stijgt uit derde nationale naar de eerste amateurklasse. De rechtstreekse stijgers zijn al allemaal Vlaamse teams. In de eindronde met acht ploegen zijn nog drie plaatsen te verdienen. Drie Waalse en vijf Vlaamse ploegen nemen daaraan deel. Het is dus mogelijk dat die drie plaatsen door die Waalse teams worden ingenomen, dat zou dat betekenen dat er ‘slechts’ twee Vlaamse ploegen uit de eindronde zouden promoveren naar de tweede amateurklasse. Mochten het alledrie Vlaamse ploegen zijn, dan zijn dat vijf extra stijgers. En mocht – men houdt daar blijkbaar rekening mee – helemaal verkeerd lopen in het licentiedossier van WS Brussel, dan zou er zelfs een zesde stijger zijn.

Dus voor SCT Menen staan de kansen er dus zo voor : één op twee bij een maximum van vijf stijgers (op tien) tot één op vijf bij twee stijgers (op tien). Maar SCT Menen is al licht in het nadeel omdat het een wedstrijd meer zal moeten spelen dan (een deel van) de concurrentie. De eerste twee wedstrijden zijn sowieso thuis, dat mag dan weer een voordeel heten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier