Heroptredende Leye voorkomt thuisnederlaag Zulte Waregem tegen Club Brugge

Lange tijd zag het er naar uit dat een treffer van Engels voor de beslissing zou zorgen in deze derby, maar in een zinderend slot scoorde Leye de verdiende gelijkmaker voor de thuisploeg: 1-1.

Bij de thuisploeg vielen vier wijzigingen te noteren ten opzichte van het duel op Waasland-Beveren. Theo Bongonda, Idrissa Sylla, Formose Mendy en Olafur Skulason verdwenen uit de ploeg en werden vervangen door Raphaël Cacérès, Marvin Pourié, Karel D’Haene en Mamoutou N’Diaye.

Club moest het in het Regenboogstadion stellen zonder Vadis Odjidja (geschorst) en Brandon Mechele (geblesseerd). Lior Refaelov en Oscar Duarte speelden op hun plaats en ook Waldemar Sobota verscheen opnieuw in de basis.

Kansen Cacérès en Sobota

De derby begon veelbelovend met al in de eerste minuten kansjes voor Cacérès, maar zijn ene schot werd afgeblokt en het andere suisde over doel. In de 12de minuut moest Sammy Bossut zich breed uitstrekken om een bal van Sobota uit de verste hoek te tikken.

Beide ploegen namen afwisselend de bovenhand, maar door slordigheden aan alle twee de kanten kreeg de goede start geen vervolg. Zowel Sobota en Pourié claimden een penalty, maar kregen die niet van scheidsrechter Alexandre Boucaut. Kort voor rust haalde Pourié nog van ver uit. De Duitser dwong Mathew Ryan om het leer uit de verste hoek te boksen. Ruststand: 0-0.

Engels vrijgelaten aan tweede paal

In de 5de minuut na rust zette Sobota de bal na een lange ren over doel. Korte tijd later werd de Pool tot twee keer toe afgeblokt. Het was maar uitstel van executie voor Essevee. Een blauw-zwarte corner belandde via het hoofd van Tom De Sutter bij Björn Engels, die er – helemaal vrijgelaten aan de tweede paal – 0-1 van maakte.

Francky Dury haalde een klein halfuur voor tijd zijn uit blessure terugkerende aanvallers Mbaye Leye en Jens Naessens van de bank. Het leverde meer druk van de thuisploeg op. Het thuispubliek veerde na 75 minuten nog eens recht voor een vermeende penaltyfout op Thorgan Hazard, maar ref Boucaut gaf geen krimp. Bij Essevee was vooral de laatste pass – zoals wel vaker de laatste weken – net niet goed genoeg.

Leye scoort verdiende gelijkmaker

Aan de overzijde liet De Sutter oog in oog met Bossut de 0-2 liggen. Met nog 3 minuten in de reguliere speeltijd te gaan zorgde Mbaye Leye – een half jaar buiten strijd geweest met een zware knieblessure – voor de verdiende 1-1. De Senegalese spits kon nog helemaal de held van de avond geworden zijn had hij beter gedaan met een vrijschop van Hazard dan de bal hoog over te jassen.

Bijna ging Club toch nog met de zege aan de haal toen Steve Colpaert de bal tegen de eigen doelpaal gleed, de rebound van de bezoekers ging naast. In de laatste seconden vlamde Hazard nog een niet te missen kans over de kooi van Ryan, maar van die sensatie bleef een sfeervol Regenboogstadion verstoken. Door het 1-1-gelijkspel sluit Zulte Waregem de reguliere competitie zonder thuisnederlaag af.