Henk Houwaart: “Die analisten zijn veel te kritisch! ‘We’ winnen toch van Panama…”

Henk Houwaart volgt met veel aandacht het WK. "Ik heb al elke wedstrijd uitgekeken." © BELGA
Redactie KW

Henk Houwaart voelt zich al (voetbal)Belg. “Wat wil je? Ik woon hier al bijna 50 jaar, dan mag ik me toch al Belg voelen. Ik ken trouwens het Belgische voetbalelftal beter dan het Nederlandse.” Over de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het WK klinkt Houwaart kordaat. “Natuurlijk zie ik ook liever sprankelend voetbal, maar in de voorronde moet je gewoon zien te winnen.”

Henk Houwaart (72) speelde zes seizoenen bij Club Brugge, coachte in onze provincie SK Roeselare, KV Kortrijk, Cercle en Club Brugge, KSV Waregem en RC Harelbeke en zakte vervolgens af naar de lagere regionen toen hij provincialer R. Knokke FC onder handen nam. Het meest recent was hij bij het ambitieuze KSKV Zwevezele aan de slag.

Voetbal is en blijft zijn leven. “Ik zag al elke wedstrijd op het WK”, geeft hij meteen mee. En als hij over de Belgen begint, spreekt hij meteen in de ‘we-vorm’. “Heel wat spelers die in nu aan de deur van het Nederlandse elftal kloppen, ken ik niet eens goed.”

De Rode Duivels zegevierden met 3-0 tegen Panama. Wat vond je van de wedstrijd?

“Mag ik eerst stellen dat die analisten veel te negatief zijn. Natuurlijk ziet iedereen liever goede wedstrijden en geloof me, de spelers willen ook mooi voetbal laten zien. Maar je hebt het niet altijd zoals je wil, de ene keer lukt dat, de andere keer is het moeilijker. Ik vond ons wel te traag spelen, iets meer tempo had gemogen. Maar in de tweede helft was het al stukken beter en dan maak je uiteindelijk nog drie prachtige goals.”

In de wedstrijden van de Engelsen zat er duidelijk meer tempo!

“Dat klopt. Zij hebben ook enkele middenvelders die constant in die 16 opduiken. Jongens met een groot loopvermogen. Het vergt conditie en het kost kracht, maar ze zijn er wel voortdurend dreigend mee. Ze wonnen pas in slotminuten, maar zo zie je maar dat enkel winnen van tel is. En Tunesië is een taaie tegenstander, dat zullen de Belgen ook mogen ondervinden.”

Wat zou jij doen als coach: de groep trachten te winnen of bewust tweede worden in de groep om bepaalde landen te ontlopen?

“Op een WK moet je elke wedstrijd trachten te winnen. Je weet dat eens je aan die kwartfinales komt er enkel nog sterke landen tegenkomt. En als het dan Duitsland of Brazilië is, je moet er toch voorbij als je wereldkampioen wil worden.”

Lukaku heeft net (weer eens) gescoord voor de Rode Duivels.
Lukaku heeft net (weer eens) gescoord voor de Rode Duivels.© BELGA

Romelu Lukaku scoorde twee keer, maar toch worden er nog vaak vraagtekens bij hem geplaatst. Terecht?

“Ik heb eerder ook al aangegeven dat hij technisch niet tot de wereldtop behoort. In wedstrijden waar weinig ruimte is, heeft hij het daardoor wel eens moeilijker. Maar als hij die ruimte wel krijgt, dan is hij dodelijk. Het is een spits, die wil scoren. En hij scoort voor de nationale ploeg aan de lopende band. Dat is het enige wat telt.”