Groen licht voor nog 3 voetbalterreinen in kunstgras in Brugge

Redactie KW

De Stad kreeg zopas groen licht van de Vlaamse Overheid voor kunstgras in Dudzele, Sint-Kruis (Gulden Kamer) en Assebroek (Daverlo) via een PPS-formule.


Nadat de voorbije jaren al in Sint-Andries (Olympia en Koude Keuken) twee synthetische voetbalterreinen werden aangelegd, investeert de Stad nu ook in kunstgras in Dudzele, Sint-Kruis en Assebroek. “Hoewel voetballen op kunstgras een kleine aanpassing vergt, zijn er tal van voordelen aan verbonden”, zegt schepen van Sport Annick Lambrecht. “De terreinen zijn altijd bespeelbaar en altijd in goede staat. Voor een vereniging als VK Dudzele is dat uiterst belangrijk, gelet op het feit dat het als enige van de tien provinciale verenigingen in Brugge maar over één terrein beschikt, waar verschillende ploegen op trainen en wedstrijden afwerken. Het terrein kan, bij uitbreiding, zelfs ook voor andere ploegen in het noorden van Brugge een oplossing bieden bij slechte weersomstandigheden.”

Ook in de sportparken Daverlo en Gulden Kamer is het kunstgras een waardevolle investering. “Op beide locaties zijn verschillende voetbalploegen actief. De Gulden Kamer is het drukst bezette sportpark in Brugge. Een terrein waarop altijd kan gespeeld worden, ook ‘s avonds want het is van veldverlichting voorzien, is daar een enorme verbetering”, zegt schepen Lambrecht. “In Daverlo vervangen we het laagstgelegen terrein, dat altijd zwaar te lijden heeft onder de regenval en daardoor vaak onbespeelbaar is, door kunstgras.”

De vervanging van drie natuurlijke terreinen door kunstgras moet ook een oplossing bieden voor het structureel tekort aan beschikbare voetbalterreinen in Brugge. De Stad beschikt in totaal over vijftig voetbalterreinen voor meer dan zestig verschillende voetbalverenigingen. Naast de twee recent aangelegde kunstgrasvelden in Sint-Andries beschikken sportpark Olympia en het KTA in de Rijselstraat reeds over een kunstgrasterrein van een eerdere generatie. Op het sportpark Watertoren in Sint-Andries liggen twee hockeyterreinen in kunstgras.

Het nieuwe kunstgras wordt, in het kader van de derde cluster kunstgrasvelden van het Vlaams Sportinfrastructuurplan, aangelegd via een publiek-private samenwerking na het seizoen 2014- 2015. Een privébedrijf staat in voor de volledige aanleg van de terreinen (grasmat, belijning, doelen, dug-outs, omheining, betonpad rondom en verlichting), alsook voor het groot onderhoud en de tweejaarlijkse keuring gedurende tien jaar. De Stad betaalt in die periode een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding, die voor dertig procent wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier