Ghelamco-topman blijkt verborgen geldschieter Antwerp

Niet Decuyper maar wel Ghelamco-topman Paul Gheysens blijkt de sterke man achter het Antwerp-project. © BELGAIMAGE
Redactie KW

Niet Patrick Decuyper, maar wel Ghelamco-baas Paul Gheysens van de projectontwikkelaar Ghelamco is de jarenlang verborgen investeerder in voetbalclub Antwerp.

Wie voetbalclub Antwerp financierde was een van de best bewaarde geheimen van het Belgische voetbal. De bevestiging komt er in het weekend dat Antwerp op bezoek bij Roeselare na 13 jaar de promotie naar eerste klasse kan afdwingen. Het verdedigt zaterdagavond in de return van de testwedstrijden een 3-1 voorsprong uit de heenmatch.

Patrick Decuyper, de oprichter van het zonnepanelenbedrijf Enfinity en gewezen topman van eersteklasser Zulte-Waregem, nam in 2015 de club over. Maar in de voetbalwereld gonsde het van de geruchten dat hij niet zelf met alle centen over de brug kwam en vooral als tussenpersoon optrad. Aan De Tijd geeft Gheysens toe Antwerp te financieren. “Ik zie het als een persoonlijke investering op de lange termijn”, aldus Gheysens.

“Los van Ghelamco”

Hij pompte sinds 2015 tussen 11 en 15 miljoen euro in de club. “Laat me duidelijk zijn: ik heb dit nooit gedaan om foto’s van mezelf te laten maken op de eretribune”, luidt het. “Mijn bedrijf, het Ieperse Ghelamco, heeft hier ook nooit iets mee te maken gehad.”

Patrick Decuyper, hier aan het vieren met Antwerp-coach De Decker, fungeert als tussenpersoon.
Patrick Decuyper, hier aan het vieren met Antwerp-coach De Decker, fungeert als tussenpersoon.© BELGA

Het lijkt logisch dat Gheysens onder meer aast op de bouw van een nieuw voetbalstadion in Antwerpen. Hij bouwde voor topclub AA Gent een nieuw stadion. Ghelamco is ook de grote gangmaker achter het geplande Eurostadion op Parking C van de Heizel in Brussel. Maar volgens Gheysens gaat het om meer dan dat. “Ik zal nooit ontkennen dat infrastructuur belangrijk is. Dat is in Gent duidelijk gebleken. De Ghelamco Arena heeft er een boost gegeven aan AA Gent. Maar het is slechts een onderdeel van een succesvol project.”

Antwerp bevestigt

“We kunnen vandaag met trots bevestigen dat het correct is dat Paul Gheysens betrokken is bij dit project”, klinkt het bij Antwerp zelf. Wie de oudste voetbalclub van ons land financierde was een van de best bewaarde geheimen van het Belgische voetbal.

“Onze club nam vandaag kennis van de berichtgeving van de krant De Tijd over de identiteit van de investeerder achter Royal Antwerp FC”, meldt de Great Old zaterdag op de clubwebsite. “Onze investeerder wilde ons in eerste instantie in alle discretie helpen bij de heropbouw van RAFC, en dat hebben wij als club steeds willen respecteren. Dit nieuws verandert echter niets aan de structuur en de dagelijkse werking van de club. Hoe dan ook willen we ons vandaag vooral focussen op onze sportieve taken op Schiervelde.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier