Geluksfee kiest de kant van Torhout KM

Bryan Willems viert zijn doelpunt en de 2-0 voor Torhout met zijn ploegmaats. © VDB

Een hard zwoegend Harelbeke slaagde er niet in om een vroege 2-0 voorsprong van de Torhoutenaren weg te werken. Doelpunten die er met wat meeval kwamen voor de Sparrejongens.

Mputu zorgde voor het eerste doelgevaar van de partij door na vijf minuten een voorzet van Willems nipt over te koppen. Het openingsdoelpunt kwam letterlijk en figuurlijk uit de lucht gevallen toen Steur na tien minuten een voorzet voor doel dropte. Verdediger Meerschman, die nochtans niet onmiddellijk door een KM-er werd belaagd, wilde voor alle zekerheid de voorzetbal in hoekschop knikken. De bal dacht er echter anders over en ging perfect in de kruising van het eigen doel.

De geluksfee was duidelijk gecharmeerd door de Torhoutenaren, want amper tien minuten later stak ze de thuisploeg opnieuw een dankbaar handje toe. Verdediger Willems pakte van buiten de rechthoek met een droog afstandsschot uit. De bal wijzigde, via een Harelbeke-speler, van richting en liet doelman Merlier voor de tweede maal kansloos. Met deze dubbele voorsprong konden de Sparrejongens al vrij vroeg het ideale scenario uit de kast halen. Wie bij de Torhoutenaren in hun vertrouwde Velodroom twee doelpunten moet ophalen, weet immers dat het van bijzonder goede huize moet zijn. Trainer Allan Deschodt, die met de geblesseerden Depoorter, Frutos, Turcan en Van Acker mooi volk moest missen, zette niettemin een stevig georganiseerd geheel op het veld. Harelbeke ging verwoed op zoek naar de aansluitingstreffer, maar kwam in die eerste helft niet verder dan een voorzet-schot van De Loof op de deklat en enkele afstandsschoten waarbij het vizier van de schutters niet scherp stond afgesteld.

Belegering

De geluksfee had weinig zin om zaterdagavond twee voetbalbroodheren te dienen en vertikte dan ook alle medewerking aan de gasten. Zo knikte De Loof onmiddellijk na de rust een hoekschopbal van Notebaert op de deklat. In het daaropvolgende geharrewar bracht Steur redding door de reboundbal van de doellijn te keren. Het was de voorbode van een ware belegering tijdens de tweede helft van de Torhoutse muit door de bezoekers. De KM’ers hielden hoofd en voeten koel en wisten wel raad met de karrevracht voorzetten die De Loof, Noppe, Meerschman en Maleon voor het Torhoutse doel dropten. De voorzetten en de afstandsschoten waren te onnauwkeurig en de aanvallers te weinig bij de pinken om de KM-defensie voor onoverkomelijke problemen te plaatsen. Ging er dan toch een balletje over of door de Torhout-verdediging dan was doelman Olievier paraat om met een vlekkeloze prestatie de Torhout-meubelen overeind te houden.

De Harelbekenaren mochten tien minuten voor affluiten toch eens proeven van de doelpuntensmaak. Een vrijschop van Noppe werd door Van Den Bergh in doel gewerkt. Helaas voor trainer Degomme had de grensrechter ergens een buitenspelsituatie ontdekt. De moegestreden bezoekers kregen in de slotminuten bijna nog zwaardere verliescijfers in de maag gesplitst toen de prima ingekomen Neu met een aardig nummertje na een hoekschopbal uitpakte. De geluksfee vond dat het al welletjes was geweest en honoreerde de poging van de Torhoutenaar met een bal op de deklat.

Niet beloond

Met deze 2-0-zege konden de Torhoutenaren hun statistieken wat oppoetsen. De Velodromers wonnen in deze campagne twee derby’s in evenveel thuiswedstrijden en moesten in eigen huis nog geen enkel tegendoelpunt toestaan. Met een 6 op 9 is de aanzet voor een goede KM-start gegeven. De Harelbekenaren moeten zich troosten met een knappe verrichting en zetten de nieuwe competitie in met een 1 op 9 én de wetenschap dat het loon naar werken niet altijd volgt. Vriend en tegenstrever was het er unaniem over eens dat Harelbeke zaterdagavond niet beloond werd voor de geleverde inspanningen.

Aan de lofwoorden voor de knappe prestatie had Harelbeke- en gewezen Torhout-trainer Didier Degomme, nog altijd een graag geziene gast aan de Velodroom, weinig boodschap. “Als puntje bij paaltje komt, tellen in voetbal enkel de punten. Tegen Petegem hadden we ook meer verdiend dan een 1-0-nederlaag en vanavond mochten we eveneens aanspraak op punten maken. Als je Torhout in de zetel zet, weet je dat het een moeilijke avond zal worden. Wij hebben veel power en veel druk vooruit gezet. Harelbeke versierde negen hoekschoppen, Torhout amper twee vooraleer de slotminuten ingingen. Wij waren de beste ploeg, maar konden te weinig uitgespeelde kansen bij elkaar voetballen.”

Torhout-trainer Allan Deschodt zat uiteraard in meer feestelijke sferen, maar gaf ruiterlijk toe dat de ploeg van zijn vriend Degomme wel méér had verdiend. “Op basis van hun tweede helft was een gelijkspel gewettigd. Zij slaagden er in die tweede periode in om ons weg te duwen. Wij maakten van de geboden ruimte te weinig gebruik om de tegenaanval uit te spelen. Positief is dat wij geen kansen weggaven en in eigen huis opnieuw de nul konden houden. Als Harelbeke op dit elan doorgaat, zie ik ze in de competitie zeker niet in de problemen komen.” Torhout trekt zaterdagavond naar Temse. Harelbeke krijgt woensdagavond in eigen huis de bekerpartij tegen VV Sint-Truiden voorgeschoteld en ontvangt zondag Menen voor een nieuw streektreffen.