Geen licentie voor WS Brussel? KSV Roeselare naar 1B en Cercle vangt 250.000 euro!

KSV Roeselare komt volgend seizoen toch uit in eerste klasse B, Cercle Brugge vangt nog een onverwachte 250.000 euro. © VDB
Wouter Vander Stricht

KSV Roeselare – dat sportief net de eerste klasse B niet haalde omdat het pas negende eindigde – mag daar nu volgend seizoen wel aantreden. WS Brussel krijgt geen licentie. De kampioen promoveert zo niet naar eerste klasse A, maar zakt naar de eerste amateurklasse en komt daar bij VV Coxyde terecht.

Nadat White Star Brussel – kersvers kampioen in tweede – eerder geen licentie kreeg om volgend jaar in het profcircuit aan de slag te gaan, maakte het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) vrijdagavond bekend dat de Brusselse club ook na het marathonberaad van deze week niet aan de voorwaarden voldoet om in 1A (de huidige eerste klasse) of 1B (het kransje van 8 tweedeklassers dat volgend seizoen op het op één na hoogste aantreedt) uit te komen.

Een uitspraak met gunstige gevolgen voor KSV Roeselare, dat negende eindigde (en dus één plaats tekortkwam om de felbegeerde achtste stek te grijpen), maar door het wegvallen van White Star dus alsnog naar 1B ‘promoveert’. Een plotwending die ook KAS Eupen genegen is, want door deze uitspraak verzekeren de Oostkantonners zich als uittredend nummer twee meteen van de rechtstreekse promotie naar de Jupiler Pro League.

Voor KSV Roeselare een serieuze opsteker. Ceo Johan Plancke was de man die deze competitiehervorming uitdacht, de boot met het profvoetbal missen zou daar dubbel pijnlijk geweest zijn. Het zou voor de club ook een serieuze stap achteruit geweest zijn, nu kan men beginnen het vormen van de ploeg die volgend jaar in die eerste klasse B zal aantreden. Daarin neemt men het op tegen Antwerp, Tubeke, Cercle Brugge, Union, Lierse, Lommel en OH Leuven. Die laatste club zakt uit eerste klasse, maar hoopt nog dat Moeskroen geen licentie krijgt.

Ook Cercle Brugge doet voordeel bij het wegvallen van WS Brussel. Eupen is nu kampioen. Antwerp en Tubeke kregen al de 250.000 euro die voor de periodekampioen is weggelegd, de derde 250.000 gaat nu naar Cercle Brugge dat als vijfde in de stand (Brussel valt weg, Eupen promoveert) recht heeft op deze niet onaardige som.

David Gevaert betaalt het gelag voor het missen van de promotie en werd aan de kant geschoven bij Antwerp.
David Gevaert betaalt het gelag voor het missen van de promotie en werd aan de kant geschoven bij Antwerp.© BELGA

Ondertussen raakte ook bekend dat David Gevaert (ex-KSV Ingelmunster en SV Zulte Waregem) werd ontslagen als coach van Antwerp. Hij pakte met de club de eerste twee periodetitels, maar na een beroerde eindspurt gaf de Great Old nog een grote voorsprong uit handen. Nu WS Brussel de licentie niet krijgt, zal het daar dubbel pijn doen dat de laatste match tegen Eupen niet gewonnen werd. Anders speelde Antwerp toch in eerste klasse.

(SBE/WVS)