François Kompany en KSVR maken zich klaar voor de play-downs

François Kompany. (Foto Bart) © François Kompany. (Foto Bart)
Redactie KW

Op zondag 25 maart staat de eerste wedstrijd van de play-downs op het programma in eerste klasse B. Voor KSV Roeselare is die eerste match meteen van levensbelang, want het start op Schiervelde tegen AFC Tubize. Die ploeg begint als rode lantaarn aan deze nacompetitie waarin het behoud op het spel staat.

“Niemand kan het belang van die eerste wedstrijd onderschatten”, zegt de 28-jarige François Kompany. “Bij winst zet je rode lantaarn AFC Tubize meteen op negen punten. Dan zijn er maar 15 punten meer te winnen en zo’n voorsprong mag je dan nooit meer uit handen geven.” De broer van Vincent kwam na bijna één seizoen zonder voetbal op dinsdag 20 februari plots terug op Schiervelde voor een korte testperiode. Een weekje later ondertekende hij een contract voor de play-downs én het volgende seizoen.

In het seizoen 2016-2017 beleefde je op Schiervelde een fantastisch periode.

François Kompany: “Het seizoen voordien kreeg ik geen enkele kans van toenmalig trainer Franky Van der Elst. Nieuwe trainer Arnauld Mercier kende mij nog van bij Seraing en drong aan bij de directie om mij toch nog een kans te geven in de voorbereiding. Zo kon ik een contract versieren voor één extra seizoen. Na een inloopperiode veroverde ik een vaste stek in de basis en pakten we na liefst 16 ongeslagen wedstrijden de eerste periode. Ik speelde mijn beste match ooit wellicht in die laatste wedstrijd van die eerste periode, toen we wonnen met 2-1 van Antwerp FC. Het gaf mij een super gevoel.”

In de tweede periode van dat seizoen en in de finale tegen Antwerp liep het een heel stuk minder?

Kompany:We hadden tot op de limiet gewerkt in de eerste periode en sommigen zaten er door in die tweede periode. Bij de start was er nog de wil om ook die periode te winnen, maar na een paar mindere wedstrijden ebde dat gewoon weg. Sommigen hadden het voorbije seizoen net zoals ik weinig gespeeld en dat liet zich voelen naar het einde toe.”

“In de eerste wedstrijd finalewedstrijd voor promotie werden we in de steek gelaten door de scheidsrechter”

“De finalewedstrijden waren een dubbeltje op hun kant. In de eerste wedstrijd op de Bosuil werden we in de steek gelaten door de scheidsrechter. Hij had Owusu moeten uitsluiten na die elleboog op Schmisser. Samen met nog enkele dubieuze beslissingen werden wij toch een stukje in het zak gezet. In de terugwedstrijd was het zaak eerst te scoren, maar het waren de bezoekers die de 0-1 op het bord zetten. Dan wisten we dat het over was voor ons. Misschien was The Great Old toen iets scherper over twee duels.”

In play-off 2 was er dan plots geen sprake meer van jou. Wat was er aan de hand?

Kompany: “Ik had KSVR laten weten dat ik een concrete aanbieding had van promovendus Antwerp. Er was een mondelinge overeenkomst na een lang onderhoud met toenmalig sterke man Patrick Decuyper, alles moest gewoon nog op papier gezet worden. Het duurde echter even en werd op de lange baan geschoven. Even later werd Decuyper aan de kant gezet en ging de zaak niet door. Ik wachtte even af en dacht dat ik andere aanbiedingen zou krijgen van ploegen uit 1A, maar die kwamen er niet. Ik was wel interesse van enkele ploegen uit 1B, maar ik ging er niet op in.”

François Kompany. (Foto Bart)
François Kompany. (Foto Bart)© François Kompany. (Foto Bart)

Daarna nam je even een pauze en ging vervolgens testen bij het Schotse Dundee United en bij het Griekse Panionios, maar je kwam zonder contract terug?

Kompany: “Bij Dundee wilde men zo snel mogelijk terug naar de Championship, de eerste klasse in Schotland. Tijdens mijn korte stage kon ik de trainer bekoren en een contract was in de maak. Maar na de nederlaag van de ploeg tijdens die stage mocht de trainer plots opkrassen en werd ik ondanks een positief rapport mee weggestuurd. Even later kon ik op stage bij het Griekse Panionios, de huidige nummer zes in de Griekse Super League. Na een positieve werkweek zei het bestuur en de trainer dat ze aangenaam verrast waren over mijn niveau, maar dat ze mij op dat moment geen contract konden aanbieden, omdat ze eigenlijk niet op zoek waren naar een speler met mijn profiel.”

“Ik sta scherper dan voorheen en wil me weer bewijzen”

Je kwam terug naar België en begon hard te trainen. Je broer Vincent is terug na hard labeur bij Manchester City, mogen we dat ook van jou verwachten bij KSVR?

Kompany: “Na mijn terugkeer uit Griekenland ben ik aan een heel harde fysieke training van twee tot drie maanden begonnen bij een physical coach in Gent. Ik heb het niet alleen daar bij gelaten. Ik ben ook regelmatig aan de slag gegaan met de sprinttrainer van de Borlées om mijn startsnelheid en wendbaarheid te verbeteren. Ik sta scherper dan voorheen en wil me weer bewijzen. Het enige wat mij in de beginfase kan ontbreken is matchritme, maar dat mag geen euvel zijn om straks weer belangrijk te worden.”

(FBR)