Er wachten KSV Roeselare nog drie finales (of de hoop dat andere teams geen licentie halen)

Vincent Provoost stopt hier Berben van Lommel United af, kunnen ze Lommel ook nog bijbenen in het klassement ? © VDB
Wouter Vander Stricht

Een plek in de top acht en een licentie behalen, dan maak je zeker deel uit van de eerste klasse B volgend seizoen. Die licentie hebben ze bij KSV Roeselare al een tijdje op zak, maar als negende maken ze momenteel sportief geen aanspraak op een stek in 1B. Het 4-1 verlies bij staartploeg Patro Eisden Maasmechelen kwam hard aan. Verloren is het nog niet, ook al omdat KSVR een licentie behaalde en drie ploegen uit de top acht er nog geen hebben.

De idee voor de competitiehervorming werd in de Roeselaarse bestuurskamer geboren, architect is Johan Plancke, ceo bij KSV Roeselare. Het seizoen voor die hervorming plaatsvindt, is van vitaal belang. Dat beseften heel wat tweedeklassers, iedereen die ook maar een beetje aanspraak wilde maken op die eerste klasse B investeerde in de spelerskern. Zo ook KSV Roeselare. Bij de jaarwisseling was er geen vuiltje aan de lucht, Roeselare verraste zelfs door helemaal bovenin mee te draaien. Al gaf het klassement door het ongelijk aantal gespeelde wedstrijden vaak een ietwat vertekend beeld.

Maar de recente 2 op 18 heeft KSV Roeselare natuurlijk flink teruggeslagen. Er was nog geen paniek, omdat het met Patro Eisden Maasmechelen – afgelopen weekend – en KVV Coxyde, op de slotspeeldag, nog de twee laatsten in de stand voorgeschoteld kreeg. Gesteund door heel wat supporters werd het zaterdag in Limburg een afknapper van formaat. KSVR kwam nog 0-1 voor, maar na een rode kaart van kapitein Provoost moesten ze de kelk tot op de bodem ledigen.

“Als KSV Roeselare veroordeeld wordt tot de eerste amateurklasse, dan vrezen de fans het einde van de club”

KSV Roeselare werd er gesteund door een 80-tal supporters die gebruik maakten van de 1 euro-actie die KSVR op gang had gebracht, een 50-tal jeugdspelers en 30 mensen die individueel de reis naar de andere kant van Vlaanderen hadden gemaakt. 160 fans dus, en daarmee waren ze niet in de minderheid. Dat zegt misschien ook wel iets over de leefbaarheid van tweede klasse, maar die bestaat dus volgend seizoen niet meer.

KSVR ging de boot in, maar wat deed de concurrentie. Lommel United boekte wel een zege, zij het met hangen en wurgen, op het Koksijdse kunstgras. Het gat met de achtste is dus drie punten, met er nog negen te verdienen. Union en Lierse hebben vier punten meer. Lierse lijkt na een moeilijke start ontketend. Union is de eerstvolgende tegenstander en deze thuiswedstrijd wordt er dus eentje van levensbelang. De wedstrijd erop reist zwart-wit richting naar Dessel Sport. Zij maken sportief wel nog kans op de eerste acht, maar door enkel de licentie voor de eerste amateurklasse aan te vragen, gaven ze al blijk waar hun ambitie ligt.

De slotmatch thuis tegen VV Coxyde zou geen probleem mogen vormen, zeker niet als je koste wat het kost wil tonen dat je die plaats in eerste klasse B waard bent. Al moet gezegd dat de kustjongens zich ondertussen – ondanks een laatste plaats – steeds vaker een taaie klant tonen. De concurrentie moet nog tegen Antwerp (Union) en tegen Lierse en Cercle (Lommel). Op papier valt het programma van Roeselare mee, maar in deze fase van de competitie bestaan er geen makkelijke wedstrijden meer.

En hoe vergaat het de fans ? Die zitten ondertussen met de handen in het haar. Op Facebook zie je al her en der zure oprispingen, de gewijzigde – meer verdedigende tactiek – van trainer Franky Van der Elst wordt er op de korrel genomen. Maar waar de fans vooral mee in de maag zitten is dat – wanneer KSVR zich niet zou kunnen plaatsen voor eerste klasse B – het zwaard van Damocles dan echt wel boven de club hangt. Iedereen weet dat de club – net als heel wat andere tweedeklassers trouwens – het de jongste jaren financieel niet makkelijk had. Terugvallen tot op amateurniveau zou wel eens de doodsteek kunnen zijn.

Roeselare heeft zowat 24 kernspelers onder contract. Toptalent Emile Samyn ondertekende een meerjarige verbintenis, maar de rest van de kern heeft voornamelijk éénjarige contracten met optie op verlenging. Het ziet er dan ook naar uit dat heel wat van die spelers zouden uitzwermen, wegens niet betaalbaar op amateurniveau. Al vernemen wij ook dat her en der al wat andere clubs op – zelfs op lager (amateur)niveau – een oogje hebben op enkele spelers uit die kern.

“In Roeselare moeten ze nog niet wanhopen”

Maar zover zijn we natuurlijk nog niet. Zelfs al mocht Roeselare sportief de top ach niet halen, dan is het nog altijd het vangnet van de licenties. KSVR kreeg als een van de eersten een licentie. Vooral ook omdat de infrastructuur aan alle eisen voldoet. Van de top acht hebben Antwerp – die nog de claim van oud-voorzitter Wauters boven het hoofd hebben hangen – en WS Bruxelles en Union nog geen licentie. In het geval van die laatste twee zijn het vooral infrastructurele hinderpalen die roet in het eten gooien en die werk je niet in 1-2-3 weg. Dus in Roeselare moeten ze nog niet helemaal wanhopen. Maar het zou zeker jammer zijn mocht het Roeselaarse verhaal hier eindigen. Net nu KV Oostende weer eersteklassevoetbal naar Schiervelde bracht, borrelen de herinneringen aan die mooie tijden weer op. KSV Roeselare ‘Till I Die’, maar hopelijk sterft de club niet eerst. Dat hebben de fans en de mensen die zich al jarenlang inzetten om ‘gaten dicht te rijden’ niet verdiend.