Eerste lichting voetbalscheidsrechters afgestudeerd aan Howest Brugge

Redactie KW

Bij Howest Brugge is deze week de eerste lichting voetbalscheidsrechters afgestudeerd. Zes studenten van de professionele bachelor Secundair Onderwijs, Lichamelijke opvoeding, kozen voor het keuzevak scheidsrechter en legden met vrucht het theoretisch examen en de stage af.

Het keuzevak wordt sinds dit jaar nieuw aangeboden in de bacheloropleiding Lichamelijke Opvoeding. “Deze zes studenten specialiseerden zich binnen die opleiding tot voetbalcoach UEFA B, aangevuld met het keuzevak scheidsrechter voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Hun scheidsrechtersdiploma komt dus bovenop het gewone basisdiploma LO”, zegt Dave Brunet, verantwoordelijke voor het keuzevak Voetbalcoach. De studenten kregen hiervoor 12 uur theorie en legden ook een examen af.

“Ze kregen tijdens hun opleiding concrete spelsituaties voorgeschoteld en moesten die zelf gaan analyseren: hoe positioneert de scheidsrechter zich op het veld, hoe gaat hij om met kritiek van de spelers? Voor deze toekomstige voetbalcoaches is het nuttig dat ze als scheidsrechter ook eens de andere kant van de wedstrijd zien. Ze leren wat het is om in een fractie van een seconde moeilijke beslissingen te moeten nemen, het hoofd koel te houden in stresssituaties. We zijn ervan overtuigd dat dit voor onze coaches een grote meerwaarde is.”

Doorgroeien naar hogere reeksen

Om te slagen voor het examen, moesten ze ook minstens tien wedstrijden meelopen bij de miniemen en preminiemen. “Nu hebben ze een volwaardig scheidsrechtersdiploma op zak en kunnen ze indien gewenst verder doorgroeien naar de hogere reeksen”, aldus Dave Brunet.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier