“Derde klasse staat voor een superboeiend seizoen”

Jens Noppe (SW Harelbeke) hier in duel met twee nieuwkomers bij FC Gullegem : Kevin Wullaert en Jenci Dejonghe. © VDB
Wouter Vander Stricht

Woensdagavond 12 augustus start de competitie in derde klasse. Wie momenteel in derde speelt kan volgend seizoen in eerste, tweede of derde klasse amateurs uitkomen. Dit allemaal het gevolg van de competitiehervorming. Het wordt dus op meerdere fronten bikkelen tot de laatste speeldag.

Van alle derdeklassers heeft Winkel Sport ronduit het meest sportieve ambitie, maar het is ook de club met de infrastructuur die het minst voldoet aan de eisen van de licentie. Het Terschuerenpark kreeg de jongste drie decennia een uitgebreidere kantine en een nieuwe staantribune, maar voor het overige ligt het er nog altijd hetzelfde bij als toen wij er als dartele miniempjes over het gras huppelden.

“Sportief komt dit Winkel Sport in aanmerking voor Eerste Klasse Amateurs, maar qua infrastructuur hinken ze mijlenver achterop”

Winkel Sport kocht namen : Daan Van Gijseghem, Marvin Turcan, Günther Vanaudenaerde, Alexandre Frutos… Zij moeten in staat geacht worden in de top drie te spelen. Trainer Danny Lavens oppert de naar ons mening te bescheiden ambitie om de top zes te halen, maar tactisch maakt hij daarmee misschien geen slechte keuze. Winkel zal meteen weten waar het staat. Verleden jaar kregen ze voetballes van KSV Temse, dat ook al titelfavoriet naar voor wordt geschoven. Maar als je Van Gijseghem en Turcan naar Winkel kan halen, dan moet je gewoon voorin meedraaien. Na de openingsmatch tegen Temse zullen we wel iets wijzer zijn.

Ntambue attractie op de Poezelhoek

FC Gullegem speelde vorig jaar, na de vijfde promotie in zes jaar tijd, een oerdegelijk seizoen. De ploeg van Dirk Azou kwam nooit in de problemen, al heeft de club niet de middelen van de concurrentie en zat de ziekenboeg bij momenten erg vol. Gullegem nam afscheid van enkele iconen, maar niemand is onvervangbaar. De verdediging inclusief doelman Degrendele bleef op post. Vorig jaar al had FCG een van de minst gepasseerde verdedigingen, dit jaar zal dat wellicht niet anders zijn. Aanvallend kreeg de club een facelift na het vertrek van koningskoppel Gezelle-Opbrouck, het is aan de nieuwe mannen om het te doen. Met de Congolose Nederlander Ntambue die overkomt van Ath, heeft men alvast een nieuwe attractie op de Poezelhoek.

Wie zal de doelpunten scoren nu Coppin vertrokken is ?

KM Torhout bivakkeerde vorig seizoen een tijdje in de linkerkolom, maar eindigde uiteindelijk net in de veilige zone. Het kon ook teren op een goede verdediging, maar zag ondertussen topschutter Jannis Coppin naar tweedeklasser VV Coxyde vertrekken. Tegen bevorderingsclub SK Berlare werd KM Torhout in eigen Velodroom uit de beker geknikkerd, simpelweg omdat de kansen niet werden afgewerkt. Trainer Frank Bruyneel bewees de jongste jaren dat hij een resultaat kan neerzetten. Met slechts één ploeg die degradeert en met de tot staartploegen gedoemden Acrenoise en het leeggeplukte RC Mechelen, kan, mag en zal KM Torhout dan ook niet in de problemen komen.

Bruno Debo debuteert als hoofdtrainer

KFC Izegem begint aan nieuw hoofdstuk. Na elf seizoenen trouwe dienst geen Tom Coghe meer bij KFCI. Ook trainer Franky Dekenne stond zijn stek af aan Bruno Debo. De kern werd ook fel verjongd. De eerste doelstelling, de bekermatch halen tegen Antwerp, werd verwezenlijkt. Al kostte dat bloed, zweet en strafschoppen. Izegem start het seizoen bij FCV Dender, de ploeg van Emilio Ferrera, dat ook tot de titelkandidaten gerekend wordt. Voor de jonge doelman Daan Ronse staat een ervaren verdediging. Als er niks gebeurt met draaischijf Olivier Verstraete, dan gaat KFC Izegem een rustig seizoen tegemoet. En daar hunkeren ze echt wel naar.