De fauw uitgefloten in derby die op 1-1 eindigt

SV Zulte Waregem en Club Brugge hielden elkaar in evenwicht in het Regenboogstadion na doelpunten van Nicolas Castillo en Glynor Plet. Opvallend: toen Davy De fauw Maxime Lestienne kwam vervangen werd hij uitgefloten door het thuispubliek.

Zowel Francky Dury als Michel Preud’homme stuurden vier nieuwe spelers de wei in vergeleken met de Europese duels van vorige donderdag. Bij Zulte Waregem waren dat Bryan Verboom, Yarouba Cissako, Olafur Skulason en Glynor Plet en bij Club Thomas Meunier, Brandon Mechele, Victor Vazquez en Maxime Lestienne. Waldemar Sobota verving de geblesseerde Lior Refaelov.

Vroege Clubgoal onterecht afgevlagd

Bijna keek Zulte Waregem opnieuw vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Björn Engels kopte een vrijschop van Vazquez door naar Lestienne, diens kopbal ging binnen, maar het doelpunt werd onterecht afgevlagd voor buitenspel. Aan de overkant moes Mathew Ryan redding brengen op een poging van Cissako, die zich aan de beelden van de tv-camera’s te zien wél buitenspel bevond.

Sylla te verrast om af te werken

De derby ging goed op en neer met een licht voordeel voor Club, maar in de 24ste minuut stak opnieuw de aanvallende rechtsback Cissako de neus aan het venster voor de thuisploeg. Zijn schot vloog over. Korte tijd later trapte Olafur Skulason een vrijschop in de muur, het leer viel voor de voet van Idrissa Sylla die zodanig verrast was dat hij een schot van heel slechte kwaliteit afleverde. In de 36ste minuut draaide Sylla zich mooi vrij, maar opnieuw stond zijn vizier niet op scherp. Op slag van rust slaagde ook Sobota er niet in een schot te kadreren. 0-0 was al bij al een logische stand na 45 minuten derbyvoetbal.

0-1 kort na rust

Wat Club in de eerste helft niet lukte – vroeg scoren – lukte wel in het tweede bedrijf. Een bal die Mechele met het hoofd verlengde tot bij Castillo, werd door de Zuid-Amerikaan binnen geknikt. Club wrong vervolgens een aantal kleinere kansen de nek om en Aleksandar Trajkovski kraakte bij de thuisploeg zijn schot, dat naast ging.

Zulte Waregem had lange tijd alle moeite van de wereld om een gaatje te vinden in de blauw-zwarte defensie en Ryan voor het dit seizoen te verslaan, maar dat lukte wel kort na het uur toen Plet vrijstaand aan de tweede paal een afgeweken voorzet van Trajkovski mocht binnen duwen. De Nederlandse spits had tot dan toe amper iets laten zien.

Gefluit (en beleefdheidsapplausje) voor De fauw

Een kwartier voor tijd volgde dan het moment waar iedereen in het Regenboogstadion een beetje zat op te wachten: Davy De fauw kwam Lestienne aflossen. Eerst trakteerde het thuispubliek, waarmee hij de voorbije drie seizoenen menig overwinning vierde, hem op gefluit, gevolgd door een beleefdheidsapplausje. Bij elk balcontact van de rechtsback bleven fluitkoren te horen, al kreeg De fauw dan toch weer applaus na het duel. Gemengde gevoelens in Waregem.

Zulte Waregem ging na de gelijkmaker nog voor de volle buit en kwam er bij een aantal stilstaande fasen nog kort bij, maar ook Club was nog levensgevaarlijk via Meunier. Eén tegen één met Sammy Bossut trok de Zulte Waregemdoelman evenwel aan het langste eind. De bezoekers zijn hun maximum kwijt, Zulte Waregem kampeert na drie speeldagen met 4 op 9 in de buik van het klassement.