Club een stapje dichter bij landstitel waar ze zo naar hunkeren

© BELGA
Wouter Vander Stricht

Club – dat ruim 70 minuten met een mannetje minder speelde – heeft met een 0-1 zege tegen KV Oostende op Schiervelde een eerste stap(je) gezet richting de titel. Eerste achtervolger AA Gent verloor de dag voordien al punten. En KV Oostende moest ervaren dat de sfeer in Roeselare in de verste verte niet die van het Albertpark benadert.

Toch wel wat organisatorische problemen gisteren op Schiervelde. Toen wij aan de rust een koffietje en de collega’s gingen opzoeken in de perszaal dachten wij een ‘shortcut’ te nemen, de gangen van Schiervelde kennen we wel een beetje. Maar misrekening van formaat, we kwamen er in meute vips terecht die dichter op elkaar stonden dan ze het zelf liever wilden. Of toch op dat moment van de avond, de polonaise had niemand toen al in gedachten.

KVO had er nochtans alles aan gedaan om Schiervelde in eigen kleuren tooien, maar qua publiek toch twee belangrijke vaststellingen. Voor de match tegen Club – toch dé match – zat enkel het Brugse vak vol. De grote zittribune achter de goal telde tientallen lege plekken, in de staantribune had iedere KVO-supporter drie vierkante meter bewegingsruimte. En in de hoofdtribune zaten er meer Club- dan KVO-fans. Het leidde onder meer tot wat gekissebis op die tribunes, de bewoordingen waren vaak wat van laag allooi. Maar toen Club scoorde veerde meer dan de helft van die tribune op… Dat zegt genoeg.

KV Oostende heeft één groot probleem : ze spelen dit seizoen geen thuiswedstrijden

Yves Vanderhaeghe had met Berrier, Cyriac, Akpala, Pedersen en El Ghanasy heel wat aanvallend geschut op de bank gehouden. Voeg daarbij nog Ovono en ex-Club-verdediger Rozehnal en dan weet je dat KVO misschien wel de meest indrukwekkende bank heeft van alle play-off 1-teams dit weekend.

KV Oostende heeft één groot probleem : ze spelen dit seizoen geen thuiswedstrijden. De eerder genoemde publieke steun is dus niet dezelfde als die Oostende. En als er al één iemand vertrouwd moest zijn met het terrein, dan wel Wouter Biebauw. Maar bij het uitvoetballen maakte die soms een wankele indruk. Net als de verdedigers voor hem. In de aanvangsfase had Jelle Vossen al enkele keren half, maar wel vrijstaand kunnen koppen. Het was dan ook geen verrassing dat Bruno Godeau scoorde, in eigen doel welteverstaan. Een weinig indrukwekkende manier om de bal weg te werken.

En Jordan Lukaku – fluitend geviseerd door de Club-fans – werd foutief tegen de grond gewerkt door Bjorn Engels. Wij vonden het vanuit onze positie geen strafschop, ref Vertenten – toch zowat een dikke honderd meter dichter – ook niet. Niet juist wellicht en in de daaropvolgend fase devieerde Musona de bal op voorzet van Canesin tegen de paal. De enige echte zuivere kans voor KVO zou blijken na de wedstrijd.

Bij KVO zag je in de rest van de eerste helft niet dat ze een mannetje meer hadden, Yves Vanderhaeghe wisselde aan de rust dan maar Jonckeere voor Cyriac. Een tiental minuten ontwikkelde KVO na de pauze druk, maar daarna kon Club Brugge – dat natuurlijk wat inzakte – vrij simpel standhouden.

Poulain misschien niet geschorst, maar Michel Preud’homme zal daar niet aan ontsnappen

Van de kant van Club – ze zijn het ondertussen al gewend om met tien te spelen – kan er enkel tevredenheid heersen. Club hoefde dus eigenlijk zelf niet te scoren om te winnen, maar had zelfs met tien de beste kansen. Met een man als Bjorn Engels achterin – die na de uitsluiting van Poulain kapitein Simons naast zich kreeg – kun je al eens naar de oorlog. Club speelde niet sprankelend, maar dat kun je ze niet aanrekenen gezien ze quasi de hele match in ondertal speelden. De Club-fans lieten zich gelden, zorgden ervoor dat Brugge eigenlijk op vlak van vocale ondersteuning een thuismatch speelde. Een overwinning zaterdag tegen AA Gent kan voor een kloof van zeven punten zorgen met de regerend landskampioen. Ook dan zal Hein Vanhaezebrouck – die in Roeselare samen met Franky Vandendriessche tussen de fans aanschoof – de handdoek niet gooien. Maar zeven punten goed maken in acht matchen, dat is een ander paar mouwen.

Club een stapje dichter bij landstitel waar ze zo naar hunkeren
© BELGA

Ja en dan is nog Michel Preud’homme. Die ging bij de rode kaart van Poulain in de clinch met de grensrechter, moest dan nog op het veld tegengehouden worden assistent Clement. Er wacht MPH die op dat vlak wel al een deftig gevuld strafblad heeft, wellicht een fikse schorsing. Bij Club vond men bij monde van T2 Clement dat voor Poulain uitsluiting als voldoende moet gecatalogeerd worden. Maar in de afwikkeling van de rode kaart van Diaby ondervonden ze deze week dat ze op de bond niet altijd hun zienswijze volgen.