“We hopen op een echte Cupmatch”

Redactie KW

Zondag wordt in het Koning Boudewijnstadion de finale van de Crocky Cup, zeg maar de Beker van België, afgewerkt. Daarin staan Club Brugge en Standard Luik tegenover elkaar. Meteen een heruitgave van 2007, toen won blauw-zwart met 1-0. “Ook nu heeft Club de beste papieren”, zegt Ronny Verhue. “Daar zou ik toch zo zeker niet van zijn”, vult Woody Tandt aan. “We hebben zondag bij het mislopen van play-off 1 een tik gekregen, maar we zijn gretig. Zondag willen we een prijs pakken.”

Zowel Club Brugge als Standard Luik zijn twee echte Cupploegen. Blauw-zwart speelde al zeventien finales waarvan elf met succes. Dat maakt de ploeg van Michel Preud’homme de Belgische recordhouder. Standard Luik speelde al vijftien finales en kon zes keer de beker in de lucht steken. Wie dat zondag mag doen, valt af te wachten. Een ding is zeker : de teams zullen worden voortgestuwd door twee strijdlustige supporterslegionen.

Ook Ronny Verhue uit Harelbeke (47, Club Brugge) en Woody Tandt uit Kuurne (29, Standard Luik) zijn zondag op post in de Heizel. Ronny is al acht jaar voorzitter van supportersclub Club Brugge-Den Haagfans, met clublokaal in Café Astrid in Kuurne. De supportersclub is verbroederd met de Nederlandse eersteklasser ADO Den Haag. Elk jaar trekken ze naar Nederland en ook de supporters van Den Haag wonen wedstrijden in Jan Breydel bij. Woody Tandt (29) uit Kuurne is al van jongs af een grote supporter van Standard Luik. Hij is aangesloten bij supportersclub Euroreds in Torhout, zijn vriendin is er secretaris.

Laat ons beginnen bij het begin. Hoe en wanneer zijn jullie verliefd geworden op Club Brugge/ Standard ?

Ronny : “Op aanraden van vrienden ging ik jaren geleden eens mee naar een wedstrijd van Club in het Jan Breydelstadion. Ik ben er uiteindelijk nooit meer weggeraakt. (lacht) Dit is mijn twintigste seizoen als abonnee. Ik mis geen enkele wedstrijd, zowel in de Belgische competitie als op het Europese toneel.”

Standard is een gebeten hond en wil koste wat het kost een prijs pakken dit seizoen

Woody : “Toen ik heel jong was ben ik één keer met mijn ouders naar Standard gaan kijken, ik was meteen gefascineerd. Vooral Aurelio Vidmar viel op. Als hij een doelpunt scoorde, maakte hij een glijbeweging op zijn buik. Ik vond dat de max. Standard is altijd mijn club gebleven, ook al was het vroeger onhaalbaar om de matchen op Sclessin mee te maken. Ondertussen heb ik al drie jaar een abonnement en mis ik geen enkele wedstrijd.”

Hoe ver reiken jullie supportersambities ?

Ronny : “Er moet veel wijken voor het voetbal, zelfs relaties. Het is een passie, een deel van mijn leven.”

Woody : “Sclessin is mijn tweede thuis. Elke wedstrijd zijn we zes uur onderweg voor anderhalf uur wedstrijd. Het is meer dan een hobby, het is een passie. Standard is de club van mijn hart en van mijn vriendin.”

Zijn jullie heel fanatiek als jullie het stadion betreden ?

Woody : “Iedereen kent de hel van Sclessin, ik hoef daar wellicht geen tekeningetje bij te maken. (lacht) Maar ik vertoef niet tussen de harde kern. Ik zit hoger in de tribune om een beter zicht te hebben op het veld. Standard is een familieclub, dat voel je ook als je Sclessin binnenstapt. En als Vlaming word ik daar natuurlijk op handen gedragen. De supporters appreciëren het enorm dat mijn vriendin en ik elke twee weken die verre verplaatsing doen.”

Ronny : “Ik ben 47 jaar en hoef me daar niet te laten gelden, integendeel. Als voorzitter van de supportersclub heb ik ook een voorbeeldfunctie. Ik leef er wel in mee, voor tweehonderd procent zelfs, maar bij ons komt respect op de eerste plaats. Sommige acties vind ik erover, zoals de tifo met Steven Defour (de Ultra’s, de harde kern van Standard, maakten naar aanleiding van de wedstrijd tegen Anderlecht een tifo met de onthoofding van Steven Dufour, nvdr.)

Woody : “Dat vind ik niet. Dat is uitdagen, al was het moment middenin de gruwel van IS misschien wel slecht gekozen.”

Welke club heeft de beste papieren?

Ronny : “Club Brugge, zonder twijfel. We zitten in een heel goede periode. We reizen dan ook met veel vertrouwen naar de Heizel. Vorig jaar versloegen we Anderlecht met 2-1, een goal van Refaelov in de allerlaatste minuut. Laat ons dat maar herhalen ! Standard heeft bovendien een serieuze tik gekregen vorige week.”

Woody : “Maar dat kan zondag ook in ons voordeel spelen. Standard is een gebeten hond en wil koste wat het kost een prijs pakken dit seizoen. De enige kans die we krijgen, is zondag. Ik denk dat het team al heeft bewezen dat het mentaal heel sterk is. We hebben dit seizoen al meermaals een minder moment gekend en telkens veerden we weer recht.”

Durven jullie zich aan een pronostiek te wagen ?

Ronny : “3-1. Ik denk dat vooral Vossen en Refaelov het verschil kunnen maken.”

Ik heb maandag vrij genomen, want het zou wel eens een lange nacht kunnen worden

Woody : “Als ik een wilde gok mag wagen : 4-2, Ivan Santini wordt zondag een hele belangrijke pion. Ik hoop ook dat de scheidsrechter iets toestaat. Het is een Cupmatch, er mag gestreden worden voor die beker. Als hij voor ‘t minste fluit of een kaart trekt, wordt het geen mooie wedstrijd.”

Jullie volgen de wedstrijd zondag live in het Koning Boudewijnstadion. Hoe zal het zijn met de zenuwen ?

Ronny : “Zelfs voor een topper tijdens de reguliere competitie ben ik de dag zelf zenuwachtig. Dat zal zondag niet anders zijn. Ik heb alvast maandag een dagje vrij genomen, want het zou wel eens lange nacht kunnen worden.”

Woody : “Er zal een gezonde dosis stress aanwezig zijn, dat wel. Maar winnen of verliezen, maandag ga ik werken.”

Nog een laatste vraagje : wie wordt kampioen ?

Ronny : “Club Brugge ! Het is elf jaar geleden dat we de titel konden pakken. Dat is frustrerend, zeker voor een topclub als de onze. Wie de grootste concurrent wordt ? Ik gok op Anderlecht, maar wij halen het hé. We bereiden het kampioenenfeest op 22 mei al voor.”

Woody : “Ik zal een Preud’hommeke doen (de trainer van Club Brugge weigerde tijdens het Gala van de Gouden Schoen in januari de naam van de winnaar Sven Kums in de mond te nemen, red.) : ‘ik wil daar liever geen uitspraak over doen’. Vraag me liever wie géén kampioen mag worden : Anderlecht en Club Brugge.” (knipoog)