Vrienden Niels (Club Brugge) en Fallon (Standard) kijken uit naar bekerfinale

Niels Lesaffre en Fallon Bossier kijken beiden uit naar de bekerfinale van komende zondag. © MV
Axel Vandenheede

Zondag wordt in het Koning Boudewijnstadion de finale van de Croky Cup, zeg maar de Beker van België, afgewerkt. Daarin staan Club Brugge en Standard tegenover elkaar. Meteen een heruitgave van 2007 en toen won blauw-zwart met 1-0. “Zij wonnen toen, nu is het aan Standard om de beker te pakken”, aldus Fallon Bossier, een grote fan van de Rouches. “Blijf maar verder dromen”, stelt Niels Lesaffre, die blauw-zwart in zijn hart draagt. Beiden komen heel goed overeen, behalve als het over voetbal gaat…

Café ‘t Kapittel in Wervik is het stamcafé van zowel Fallon Bossier (27) grote fan van Standard Luik als Niels Lesaffre (22) trouwe supporter van Club Brugge. Samen een pintje drinken, een feestje bouwen of naar het voetbal kijken : ze doen het daar vaak samen met hun vrienden. “De uitbater van ‘t Kapittel is een voetbalfan en supportert voor Club Brugge”, vertelt Fallon. “De matchen van Brugge worden daar dan ook standaard getoond. Voor de bekerfinale tussen Standard en Club Brugge zal dat zeker ook het geval zijn.”

Ik neem aan dat jullie de bekerfinale wel in het Koning Boudewijnstadion zullen beleven ?

Fallon : “Absoluut. Ik wil die match voor geen geld ter wereld missen en kijk er enorm naar uit. Ik heb een abonnement van Standard en ik ben ook lid van de The Euro-Reds West-Vlaanderen, die Torhout als thuisbasis hebben. Voor elke thuismatch wordt er een bus ingelegd die daar vertrekt en ook stopt in Kortrijk, waar we dan instappen. Voor de bekerfinale moeten we wel allemaal naar Torhout. (lachje) Dan kunnen we eerst al een feestje bouwen voor we naar Brussel rijden.”

Ik heb speciaal mijn ‘recup’ opgespaard om de dag na de bekerfinale te kunnen recupereren

Niels : “Aangezien ik geen abonnement heb bij Club Brugge, was het voor mij moeilijker om aan tickets te raken. Ik heb het geprobeerd, maar het is mij niet gelukt. Ik zal daarom zondag naar ‘t Kapittel afzakken om de match te bekijken. Daar zal er ook wel genoeg ambiance zijn. En als Club wint, zal ik zeker nog naar Brugge afzakken om daar stevig de bloemetjes buiten te zetten met de andere fans.”

Hebben jullie je voorzorgen genomen voor de dag erna ? Want een feestje na bekerwinst zou wel eens met een kater gepaard kunnen gaan…

Niels : “Ik hoef me daarover geen zorgen te maken. Ik studeer eventmanagement en ik heb op maandag geen les. (lacht) Als Club wint, waarvan ik wel uitga, hoef ik me dus niet in te houden.”

Fallon : “Maar ik ook niet hoor. Ik werk bij Thuishulp en moet normaal wel werken op maandag, maar uit voorzorg heb ik voor 21 maart een dagje vakantie ingepland. Ik heb speciaal mijn recup opgespaard om de dag na de bekerfinale te kunnen recupereren.” (lacht)

Jullie lijken beiden zeker van je stuk : jullie favoriete club zal winnen. Waarom ?

Niels : (kijkt naar Fallon) “Dat is simpel, hé. Club Brugge heeft gewoon meer kwaliteit in huis. Niet alleen op papier trouwens. De ploeg heeft dit seizoen al vaak getoond dat ze die kwaliteit kan omzetten in resultaten. Met andere woorden : blauw-zwart moet winnen.”

Fallon : (fel) “Wees daar maar niet zo zeker van. Oké, ik moet toegeven dat de Rouches misschien wel net iets minder kwaliteit hebben. Maar Standard is Standard en kan dus verrassend uit de hoek komen. Het seizoensbegin was slecht, maar de ploeg heeft zich serieus herpakt. Ik zie het daarom goed komen en ik maak me al op voor een feestje in Brussel.”

Zullen de supporters van beide clubs het verschil helpen te maken ?

Fallon : “De fans van Standard staan altijd achter hun ploeg. De meesten toch. Er is een aantal diehards dat het begin het seizoen liet afweten : ze gingen met hun rug naar het veld staan toen het minder ging. Dat vind ik eerlijk gezegd belachelijk. Als supporter moet je je spelers trouw blijven, moet je hen blijven steunen. Gelukkig zijn de meeste Standardfans zo en maken ze de hele wedstrijd door sfeer. In Brussel zal dat niet anders zijn.”

Niels : “Ik mag dan wel geen abonnee zijn, ik ga wel regelmatig naar Club Brugge kijken. De sfeer in de tribunes vind ik vergelijkbaar met die in Luik : ook de blauw-zwarte fans blijven de ploeg steunen. De successupporters, zoals ik ze noem, zijn trouwens al lang verdwenen. Dat kan ook niet anders, want we wachten alweer een tijdje op een prijs… Maar daar komt zondag dus verandering in.”

Jullie hebben alle twee een aantal gadgets van jullie club die aantonen dat jullie al een hele tijd fan zijn. Van wie kregen jullie de voetbalmicrobe ?

Fallon : “Ik ben met Standard opgegroeid : mijn vader Patrick is een grote fan van de Rouches en ik ben in zijn voetsporen getreden. Nu doet hij het wat rustiger aan en ga ik meer naar Standard kijken. Mijn vader gaat wel nog mee als er een topper op de agenda staat. En op de bekerfinale kan hij natuurlijk niet ontbreken : ik heb voor een extra kaartje gezorgd zodat hij mee kan naar het Koning Boudewijnstadion.”

Club Brugge heeft gewoon meer kwaliteit in huis. Niet alleen op papier, maar ook op het veld

Niels : “Mijn vader Stephan is altijd een grote Club Bruggesupporter geweest en ik heb zijn passie van hem geërfd. Mijn moeder Nadine Noyelle houdt ook van voetbal, maar is integendeel fan van Anderlecht. Vroeger was ze een diehardfan en ging elke week kijken : ze is vroeger nog het veld op gelopen toen Anderlecht kampioen werd. Ik weet ook nog dat mijn vader heel lang een abonnement heeft gehad van Club Brugge. (lacht) Dat is intussen een hele tijd geleden, voor ze elkaar leerden kennen. Nu zijn ze wel nog supporter van hun team maar het gaat er wel wat rustiger aan toe.”

Voor een voetbalclub supporteren is één ding, zelf voetballen iets anders. Heb je ooit zelf gespeeld ?

Niels : “Ik heb dat een tijdje gedaan, speelde nog voor Eendracht Wervik en SC Zonnebeke. Maar ook dat is al lang geleden.”

Fallon : “Ik kreeg het voetbal met de paplepel binnen en wilde zelf voetballen, maar ik mocht niet van mijn moeder. Twee zomers geleden besliste ik dan om samen met mijn zus Angie mijn kans te wagen bij de pas opgestarte ploeg van Eendracht Wervik. Ik trainde mee en speelde enkele oefenwedstrijden, tot ik goed een jaar geleden mijn kruisbanden afscheurde. Ik zou willen herbeginnen, maar de dokter raadt het me af…”

Aangezien jullie zelf nog voetbalden, kunnen jullie de spelers van je favoriete ploeg goed beoordelen. Wie steekt er bovenuit ?

Fallon : “Moeilijke vraag. (denkt na) Ik heb een shirt van Standard met de naam Trebel erop, dus moet ik wel hem nemen, zeker ? Maar Dossevi is ook goed, Scholz ook… Goh… Neen, ik neem toch Trebel. Hij werkt voor de ploeg, stuurt het team, kan ook doelpunten scoren… Het wordt dus Trebel.”

Niels : “Ik vind dat ook een lastige vraag, want Club heeft zoveel goed spelers. Maar als ik dan toch moet kiezen…”

Fallon : “Je gaat toch niet Vormer zeggen hé ?”

Niels : “Toch wel. De Nederlander heeft dit seizoen echt zijn plek gevonden in de ploeg. Hij is een echt werkpaard en speelt in functie van de anderen. Als je ziet hoeveel kilometer hij per wedstrijd loopt, dan is dat ongelooflijk.”

En als jullie de beste speler van de andere bekerfinalist moeten aanduiden ?

Fallon : “Ik denk dat we het meeste schrik moeten hebben van Refaelov. Hij kan een wedstrijd beslissen.”

Niels : “Net als Fallon beschouw ik Trebel als een van de beste spelers van Standard. Als hij in vorm is, dan kan hij een en ander forceren.”

Naast de Beker van België is er dit seizoen natuurlijk nog een titel te winnen. Wie wordt straks landskampioen ?

Niels : “In de play-off I weet je nooit, want één foutje kan fataal zijn. Toch ziet het er niet slecht uit voor Club. Ik denk dat het een tweestrijd zal worden tussen blauw-zwart en Gent.”

Fallon : “Ik heb een voorstel : als Brugge ons de beker laat, dan mag het kampioen worden (lacht). Ik denk ook dat Brugge en Gent de grote titelpretendenten zijn. Standard treedt aan in play-off II en zal dus geen rol van betekenis spelen in de titelstrijd. Och, voor mij maakt het eigenlijk niet uit, zo lang Anderlecht maar geen kampioen wordt.”

Niels : “Als het over het Belgische eersteklassevoetbal gaat, komen we niet echt overeen, behalve dan als het om Anderlecht gaat. Want niemand van ons beiden heeft het begrepen op die Brusselaars niet ?” (algemeen gelach)