Twee speeldagen schorsing voor Benoît Poulain, ook kinesist van Club Brugge geschorst

11/04/17 om 20:14 - Bijgewerkt om 21:14

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag drie speeldagen schorsing, waarvan twee effectief, opgelegd aan Benoît Poulain.

Twee speeldagen schorsing voor Benoît Poulain, ook kinesist van Club Brugge geschorst

© BELGA

Poulain wordt geschorst voor een tackle op Brecht Dejaegere tijdens de 'Slag om Vlaanderen' in Gent (2-1). Scheidsrechter Bart Vertenten gaf een gele kaart, maar door de tussenkomst van de Reviewcommissie werd de Franse verdediger alsnog disciplinair vervolgd. Het Bondsparket vroeg drie speeldagen schorsing, de Geschillencommissie verleende een daarvan met uitstel. Eén speeldag schorsing volgt uit een tot 8 april 2017 openstaande voorwaardelijke straf.

"De Geschillencomissie stelt vast dat de bijgebrachte beelden bevestigen dat Poulain een onverantwoorde en impulsieve tackle met beide voeten vooruit inzette richting bal. De speler raakt weliswaar de bal, toch werd door deze actie de fysieke integriteit van Dejaegere manifest in gevaar gebracht. Dat Dejaegere niet of nauwelijks werd geraakt is louter te danken aan zijn snelle reactie. De fout diende met rechtstreeks rood te worden bestraft", klinkt het bij de Geschillencommissie.

Jan Van Damme, de kinesist van Club Brugge, kreeg een schorsing van drie maanden opgelegd, waarvan tot en met 26 mei effectief. Hij gaf in de thuiswedstrijd tegen Charleroi (1-1) een duw aan de vierde official tijdens het tumult om de aan Charleroi toegekende strafschop.

"Deze handeling is niet aanvaardbaar en staat haaks op één van de basisbeginselen van de sport, namelijk het respect voor de scheidsrechter. Een scheidsrechter mag niet fysiek, noch verbaal worden belaagd. Een opzettelijke duw aan een official kan allerminst worden getolereerd en dient dan ook streng te worden gesanctioneerd. Van Damme erkent zelf dat hij te geëmotioneerd heeft gereageerd en stelt dat hij niet de intentie had om effectief een duw te geven. Hij erkent wel dat dergelijk gedrag ontoelaatbaar is. Van Damme biedt zijn excuses uitvoerig een en zegt bereid te zijn jeugdwedstrijden te leiden en in contact te willen treden met de scheidsrechters. Dat alles om zijn visie op de arbitrage te herzien op een positieve manier. Van Damme toonde een groot schuldbesef, maar al die argumenten kunnen zijn opzettelijke duw niet vergoelijken", zegt de Geschillencommissie, die anderhalve maand effectieve schorsing geeft. Het Bondsparket had drie maanden schorsing gevorderd.

Club Brugge kan nog in beroep gaan tegen de schorsingen en moet dan vrijdagmiddag voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verschijnen.

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!