Strafschopdoelpunten beslissen topper tussen Club Brugge en Standard

Twee doelpunten van Timmy Simons en ééntje van Nicolas Castillo zorgden zondagnamiddag voor een 3-0-overwinning voor de Bruggelingen.

In vergelijking met de Europese match van afgelopen donderdag tegen HJK Helsinki voerde Michel Preud’homme opnieuw vijf wissels door. Centraal in de verdediging nam Björn Engels opnieuw zijn plaats in ten nadele van Brandon Mechele. Op het middenveld losten Timmy Simons en Ruud Vormer dan weer Fernando Menegazzo en Francisco Silva af. In de spits kregen Tom De Sutter en José Izquierdo de voorkeur op Obbi Oulare, die niet eens op de bank zat, en Lior Refaelov. Bij Standard viel vooral het feit op dat er met slechts één aanvaller aangetreden werd, terwijl Guy Luzon normaal gezien trouw zweert aan zijn 4-4-2-opstelling.

Vroege rode kaart

De eerste helft was er geen waarmee een schoonheidsprijs gewonnen kon worden. Er vielen maar liefst vier gele en één rode kaart. Al in de elfde minuut werd Eyong Enoh, die nota bene zijn competitiedebuut maakte bij de Luikenaars, van het veld gestuurd na een tackle met de voet vooruit op Ruud Vormer. Standard reageerde in de minuten daarna bijzonder furieus op elke beslissing van scheidsrechter Luc Wouters. In de 27ste minuut bracht Timmy Simons de thuisploeg op voorsprong van op de strafschopstip, nadat Izquierdo in het strafschopgebied onderuitgehaald werd door Darwin Andrade. De bezoekers scoorden vijf minuten later wel de gelijkmaker, maar de goal van Igor De Camargo werd terecht afgekeurd voor buitenspel. Izquierdo was nadien nog dicht bij een tweede Brugse goal, maar zijn schot ging nipt voorlangs.

Slordigheden

Bij Club werd aan de rust één wissel doorgevoerd. Ruud Vormer bleef in de kleedkamer en zijn plaats werd ingenomen door Francisco Silva. Grote veranderingen bracht dat echter niet teweeg, want de slordigheden bij beide ploegen bleven zich opstapelen. Dino Arslanagic was al vroeg in de tweede helft dicht bij de gelijkmaker, maar zijn flodderbal strandde op de lat. Ook Jeff Louis en Martin Milec kregen nog kansen bij de bezoekers, mar hun schot miste telkens richting. Aan de overkant was de beste kans voor Victor Vazquez, maar het schot van de Spanjaard ging net naast het doel van Kawashima. De ingevallen Julien De Sart verschalkte in de slotfase nog bijna zijn eigen doelman, maar ook zijn deviatie ging net naast.

Twee goals in slot

In de slotminuut kreeg Club nog een tweede strafschop na een fout op Lior Refaelov en Simons faalde opnieuw niet van op elf meter. Jeff Louis werd nog uitgesloten na twee gele kaarten in evenveel seconden. Diep in blessuretijd zette de ingevallen Nicolas Castillo de kers op de taart door Kawashima voor een derde keer het nakijken te geven. Club Brugge rukt dankzij deze zege op naar de derde plaats naast Westerlo. Lokeren kan vanavond bij winst wel opnieuw over de Bruggelingen wippen in de stand. Als KV Oostende de drie punten pakt in het Waasland, komt de kustploeg naast Club en Westerlo op de derde plaats. Na de interlandbreak staat voor blauw-zwart een verplaatsing naar Lokeren op het programma.

Doelpunten: 28′ Simons (penalty, 1-0), 90′ Simons (penalty, 2-0), 90’+6 Castillo (3-0).

Club Brugge: Ryan, Meunier, Engels, Duarte, De Bock, Simons, Vormer (46′ Silva), Vazquez, Gedoz (61′ Refaelov), De Sutter (81′ Castillo), Izquierdo.

Standard: Kawashima, Milec, Ciman, Arslanagic (82′ De Sart), Andrade, Enoh, Trebel, Faty, Louis, Mpoku (72′ Mujangi Bia), De Camargo (72′ Araujo).

Gele kaarten: 9′ Faty, 18′ Mpoku, 30′ Milec, 34′ Vormer, 90′ Louis.

Rode kaarten: 11′ Enoh, 90′ Louis (2x geel).

Scheidsrechter: Luc Wouters.