“Samen in een minibus”

Wouter Deruwe kijkt als hevige Clubsupporter al uit naar de bekermatch tegen Standard van zondag. © EDP
Redactie KW

Club-supporter Wouter Deruwe (33) heeft een spannend weekend voor de boeg. Samen met zijn vrienden trekt hij zondag met een minibus richting Brussel om er de bekerfinale van Club Brugge tegen Standard Luik mee te maken. Helemaal overtuigd van winst is hij niet, maar als ze winnen, volgt er sowieso een feestje tot in de late uren.

Club Brugge heeft zich afgelopen zondag tot winnaar van de reguliere competitie kunnen kronen, waardoor het als leider play-off I aanvat, terwijl Standard Luik uit de play-off I gevallen is. De favoriet voor winst in de bekerfinale is dus overduidelijk Brugge, al is Wouter Deruwe, al sinds jaar en dag fan van de West-Vlaamse voetbalclub, er toch niet helemaal gerust in. “Club Brugge is sowieso de betere ploeg van de twee, maar het is niet voor niets dat Standard eveneens in de finale staat. Ik ben er zeker niet gerust in. Standard staat bekend voor zijn vurige supporters en zij zullen zoals altijd de ploeg enorm aanmoedigen. Daarenboven zullen de spelers van Standard omwille van de ontgoocheling van vorig weekend er nog meer op gebrand zijn om de beker te winnen. Het zal dus zeker niet gemakkelijk zijn”, zo analyseert Wouter de bekerfinale van dit weekend.

Paplepel

Zoals zovelen heeft ook Wouter de voetbalmicrobe met de paplepel meegekregen. Al op jonge leeftijd nam zijn vader hem mee naar thuismatchen van Club. “Ik ben al heel mijn leven fan van Club. Mijn grote voorbeeld is ook al altijd Timmy Simons. Zijn professionaliteit is een voorbeeld voor alle jonge voetballers. Zelf herken ik mij ook een beetje in hem, al voetbal ik als verdedigende middenvelder, soms ook als laatste man, maar bij Ruddervoorde”, zegt de voetbalfan lachend.

Voor het voetbal is ook geen enkele afstand te groot voor Wouter. Zo is hij Club al naar verschillende Europese steden achterna gereisd. “Als ik naar een wedstrijd in het buitenland ga, probeer ik dat wel altijd te combineren met een citytrip, zodat ik niet alleen voor de match ga. Ik wil ook de stad zien, en als het de moeite is, blijf ik met plezier een paar dagen langer.”

“Als Club zondag wint, reizen we na de match naar Brugge om samen met de spelers te vieren”

Wouter Deruwe is in het dagelijkse leven stafmedewerker bij het gemeentebestuur van De Panne. Ondanks het feit dat hij een rustig persoon is, kan hij toch hevig reageren als het op voetbal aankomt. “De adrenaline heeft mij altijd wel flink te pakken. Voor de bekerfinale zal dat zeker al de avond voordien beginnen en ik weet nu al dat ik die nacht bijna niet zal slapen. Onbewust ben ik daar enorm mee bezig. De spanning om er naartoe te leven… Net als een klein kind dat op schoolreis gaat”, verduidelijkt de supporter.

Precies op schoolreis

En net als bij een schoolreis, maakt Wouter van de bekerfinale ook een daguitstap die tot in de puntjes geregeld is. “Uitwedstrijden in de Belgische competitie woon ik altijd bij met de Rembrandt-vrienden, de supportersclub van Zedelgem waar ik opgroeide. Voor bekerfinales is het echter een traditie geworden om daar met een aantal vrienden die geen lid zijn van de supportersclub, op eigen houtje naartoe te gaan. Iedereen heeft altijd zijn specifieke taak. Zo moet ik instaan voor de catering. Bij elke finale leggen mijn vrienden de lat echter hoger en hoger. Vorig jaar had ik, naast de normale kaasjes en salamistukjes, voor een verrassingsbrood gezorgd. Ik heb er nog geen idee van hoe ik dat zal kunnen overtreffen. Dit jaar hebben we ook, om het ons gemakkelijk te maken, een minibus gehuurd om allemaal samen te kunnen rijden.”

Groepsgevoel

Eenmaal in Brussel aangekomen gaan Wouter en co meteen richting het supportersdorp. “Het is ontzettend leuk om de wedstrijd samen te beleven met de medesupporters. Het groepsgevoel, en het feit dat je live aanwezig bent om de spelers aan te moedigen, is heel anders dan wanneer je op tv kijkt”, zegt Wouter vol passie. Als Club Brugge zondag wint, gaat de vriendenbus dan ook gegarandeerd na de match richting Brugge om met de spelers na te vieren. “Winnen ze niet, dan zullen we samen de wonden likken. Maar die kans schat ik maar op zo’n 35 procent. Hoe dan ook, voor mij persoonlijk primeert de gewone competitie boven de bekercompetitie, maar het behalen van de twee, beker en titel, is natuurlijk het droomscenario”, besluit Wouter zijn analyse.

(ED)