Ruud Vormer debuteert voor Oranje met draw tegen Slovakije

De Gouden Schoen viel uitstekend in en nam zijn ploeg op sleeptouw. © BELGA
Redactie KW

Ruud Vormer heeft zijn debuut gemaakt voor het Nederlands elftal. De dertigjarige middenvelder en aanvoerder van Club Brugge mocht donderdagavond in Trnava na rust invallen tijdens de vriendschappelijke interland tegen Slovakije. Vormer kon zijn verdienstelijke debuut niet opluisteren met een zege, het werd 1-1.

De Gouden Schoen viel uitstekend in en nam zijn ploeg op sleeptouw. Onder zijn impuls wiste Quincy Promes het vroege openingsdoelpunt van Adam Nemec uit. Vormer kreeg zelf nog drie kansen, waarvan de beste iets voorbij het uur. De aanvoerder van Club Brugge lobte de Slovaakse doelman, maar het leer werd in extremis van de lijn gekeerd.

Vormer speelde bij Feyenoord ook al onder de huidige bondscoach Ronald Koeman. Hij slaagde er toen niet echt in een basisplaats te veroveren. Koeman koos toen vaak voor een middenveld met Lex Immers, Tonny Vilhena en Jordy Clasie. Vier jaar geleden trok hij naar Club Brugge en groeide daar wel uit tot een dragende speler. Hij werd dit seizoen voor de tweede keer landskampioen met Club Brugge en werd verkozen tot beste speler van de Belgische competitie van 2017.

Debutant Vormer kan zijn geluk niet op

Met een brede glimlach liep Ruud Vormer na afloop van de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Slovakije (1-1) door de City Arena van Trnava. “Wat een seizoen“, glunderde hij. “Kampioen van België, winnaar van de Gouden Schoen en nu ook nog debutant bij Oranje. Echt schitterend.”

Vormer mocht invallen na een teleurstellende eerste helft van Oranje. Vanaf de zijkant zag hij voor rust hoe het niet moest. “Het was vooral lamlendig”, vond hij. “Ik heb geprobeerd er wat gif in te brengen. Dat lukte aardig. Alleen had ik ook moeten scoren. Ik ben geen spits, maar deze kans had ik moeten benutten. Dan was het klaar geweest.”

De moed wat opgegeven

Debuteren op je dertigste, het is maar weinig internationals nog gegeven. Sander Boschker was 39 jaar en 224 dagen oud toen hij zijn enige interland voor Oranje keepte. Maar de meeste spelers komen op jongere leeftijd voor het eerst bij Oranje. “Ik had de moed ook wel een beetje opgegeven. Maar in voetbal is veel mogelijk, zo zie je maar weer”, zei Vormer.

(Belga)

Van waarde voor Oranje

In zijn periode bij Feyenoord was hij onder Ronald Koeman vaak tweede keus achter Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Lex Immers. De bondscoach sluit inmiddels niet meer uit dat de bij Club Brugge opgeleefde Vormer van waarde voor Oranje kan zijn. “Daarom heb ik hem erbij gehaald”, zei Koeman. “Vandaag tegen Slovakije was hij belangrijk. Hij was de aanjager van ons. Daardoor gingen andere jongens ook weer beter voetballen. Ik ben heel blij met hem.”