Philippe Clement zondag terug in ‘zijn’ Jan Breydel

Philippe Clement. (Foto Belga) © BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondag ontvangt Club Brugge met Waasland-Beveren een van de revelaties van het seizoen. De man die een groot aandeel heeft in dat succes is hoofdcoach Philippe Clement, die als speler furore maakte bij blauw-zwart. Met meer dan 300 wedstrijden in tien jaar Brugse loondienst mag Clement gerust een Clubicoon genoemd worden. Ook zijn eerste trainerservaring deed de 43-jarige Antwerpenaar in Brugge op. Met Gert Verheyen en Rudi Verkempinck laten we twee ex-collega’s uit zijn Brugse periode als speler en trainer aan het woord.

Gert Verheyen beleefde samen met Philippe Clement zijn gloriejaren bij blauw-zwart. “We dragen dezelfde waarden hoog in het vaandel. Hard labeur en een goede ingesteldheid zijn onze stokpaardjes. We waren beiden echte ploegspelers, dus is het logisch dat we al snel goede vrienden werden”, aldus Verheyen, die zich deze week als coach van de Belgische U19 kwalificeerde voor de eliteronde op weg naar het EK. “Het was al snel duidelijk dat er na zijn actieve carrière een loopbaan als coach zat aan te komen. Philippe was steeds met het geheel bezig en durfde toen al vaak vragen aan de trainer te stellen.”

Onder Adrie Koster

Rudi Verkempinck maakte als toenmalig assistent-trainer van dichtbij mee hoe Philippe Clement als beloftencoach zijn eerste stappen als trainer zette. “In 2011 startten we onder Adrie Koster samen met de oprichting van het personal performance center. Naast zijn functie als hoofdcoach van de beloften vervulde Philippe ook de taak als linietrainer van de verdedigers”, aldus Verkempinck. “Begin november 2011 was ik na het ontslag van Adrie Koster een tweetal matchen hoofdcoach ad interim en Philippe was toen mijn rechterhand.”

“Ik herinner me hem als een beginnend coach die een heel goede band met zijn spelers opbouwde. Daarnaast was hij bijzonder leergierig. Bij Club Brugge kreeg hij de tijd om rustig te groeien. Bovendien had hij het geluk dat hij onder uitstekende hoofdtrainers kon werken. Hij kreeg veel input en dat was een belangrijk aandeel in zijn huidig succes. Ik vind dat hij het ideale parcours heeft kunnen afleggen. Hij kreeg de kans om rustig te groeien en geen stappen over te slaan”, vindt de 51-jarige Lichterveldenaar.

“Intussen heeft Philippe een enorme progressie doorgemaakt. Het is voor mij geen verrassing dat hij het momenteel zo goed doet met Waasland-Beveren. Het stemt me overigens tevreden dat de Belgische coaches het goed doen in onze hoogste klasse, want ik vind dat we in België heel wat degelijke trainers lopen hebben. Het verbaasde me dan ook dat bij de start van de competitie zo weinig oefenmeesters van eigen bodem aan de bak kwamen.”

“Philippe is best wel een emotioneel persoon, dus ik ben er zeker van dat het hem iets zal doen”

Ook voor Verheyen is het geen verrassing dat Clement Waasland-Beveren zo goed laat draaien. “Maar dat ze na 14 speeldagen op de vijfde plaats zouden hangen, had ik dan weer niet verwacht en is natuurlijk ook aan de kwalitatieve spelersgroep te wijten. Ryota Morioka en Opoku Ampomah waren tot voor kort nobele onbekenden, maar zijn toch bijzonder leuke ontdekkingen. Hij heeft van Waasland-Beveren een echte ploeg gemaakt. Daar kruipt veel tactisch werk in, maar ik merk ook een groot samenhorigheidsgevoel en daar zie je duidelijk de hand van Philippe in terug. Hij vond dat als speler heel belangrijk en trekt die lijn nu door naar het trainerschap.”

Niets te verliezen

Zondag keert Clement met Waasland-Beveren heel even naar de Brugse heimat terug. “Philippe is best wel een emotioneel persoon, dus ik ben ervan overtuigd dat het hem wel iets zal doen”, aldus Verheyen. “Na al die jaren als speler en trainer bij blauw-zwart, wordt het een emotionele terugkeer”, vult Verkempinck aan. “Hij is echter wel professioneel genoeg om dat van zich af te kunnen zetten en zal zich perfect op het sportieve weten te focussen. Op dat vlak heeft hij overigens niets te verliezen.”

Rudi Verkempinck was tot voor kort als assistent van Christoph Daum bij de nationale ploeg van Roemenië actief. “In die functie had ik nog af en toe contact met Philippe omtrent Dorin Rotariu. Omdat we er niet in slaagden om ons te kwalificeren voor het WK, ben ik weer vrij. Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging, het liefst op het niveau van mijn laatste drie clubs (Club Brugge, Bursaspor en de Roemeense nationale ploeg, red.), maar ik sluit niets uit. Daarnaast heb ik ook een diploma als master in de lichamelijke opvoeding achter de hand en kan ik eventueel in januari mijn ambt in de sportschool van Meulebeke hervatten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier