Opnieuw oerwoudgeluiden in Jan Breydel: Brugse politie start onderzoek

Club Brugge speelde donderdagavond tegen Standard. © BELGA
Redactie KW

Voor de tweede thuiswedstrijd op rij heeft een deel van de supporters van Club Brugge zich van zijn slechtste kant laten zien.

Tijdens de bekerwedstrijd tegen Standard donderdagavond waren opnieuw racistische geluiden te horen tegen zwarte spelers van de uitploeg. Ook afgelopen weekend tegen Charleroi was dat het geval. De politie zal de camerabeelden van beide wedstrijden bekijken om de racistische supporters te identificeren.

Zondagavond was het Charleroi-speler Francis N’Ganga die racistische geluiden toegeslingerd kreeg. Hij maakte de scheidsrechter er attent op, waarna de club en politie besloten in actie te schieten. Een klacht van de speler kwam er evenwel niet, toch worden op dit moment alle videobeelden bekeken en onderzocht om de racistische supporters te identificeren. Toch bleek dat niet genoeg om de beperkte groep supporters die zich misdragen tot de orde te roepen. Donderdagavond waren opnieuw oerwoudgeluiden te horen in het Jan Breydelstadion.

Club Brugge en de politie nemen de zaak serieus en zijn een nieuw onderzoek gestart naar de nieuwe feiten. Bij de politie kunnen ze bevestigen dat er donderdagavond uit een deel van het thuispubliek racistische geluiden te horen waren. “Onze diensten zijn op de hoogte. We zullen de zaak in samenspraak met Club Brugge en de aanwezige veiligheidsmensen nauwgezet onderzoeken”, klinkt het.

Beperkte groep supporters

Uit de eerste vaststellingen zou het om een beperkte groep Clubsupporters gaan die hun boekje te buiten gingen met de oerwoudgeluiden. Zowel de politie als de club wil nu een sterk signaal geven dat dergelijke geluiden en gebaren absoluut niet door de beugel kunnen. Een officiële klacht van Standard of één van hun spelers kwam er niet.

(MM)

Club distantieert zich van elke vorm van discriminatie

Met een statement op zijn website wil Club Brugge zich uitdrukkelijk distantiëren van elke vorm van discriminatie. “We hebben in het verleden al supporters die zich discriminerend uitlieten geïdentificeerd en zelf stadionverbod opgelegd, in samenwerking met de politie en zullen dit ook in de toekomst blijven doen”, klinkt het vrijdag in de mededeling.

“Gisterenavond liepen onze spelers op met No Sweat/No Glory/No Racism op hun trainingspak geprint. Een slogan die veelvuldig voorkwam op de schermen in het stadion én die door 99 procent van onze supporters in het hart gedragen wordt. Club doet er alles aan om de uitzonderingen uit het stadion te weren. Discriminatie, van welke aard ook, is een maatschappelijk probleem, waar ook Club mee te maken krijgt. We willen dan ook oproepen om dit aan te pakken met vereende krachten, over clubkleuren heen en in heel de maatschappij.”