Open beenbreuk voor Clubsupporter na opstootje, hooligans riskeren vervolging voor racisme

© Jasper Schoonbaert
Redactie KW

Volgens korpschef dirk Van Nuffel van de lokale politie Brugge hebben diverse Clubhooligans zich donderdagavond aan café ‘t Putje in de Gistelsesteenweg in Sint-Andries bezondigd aan racisme

De politie was donderdagavond in groten getale en in vol ornaat aanwezig in de straten rondom het Jan Breydelstadion. Het belette echter niet dat supporters van de twee ploegen kriskras door elkaar liepen op weg naar het stadion.

Zo’n 200 Duitse supporters probeerden zelfs zonder ticket binnen te raken, waarop de politie het waterkanon inzette. Kort nadat de match op gang was getrapt, stak een Turkse supporter schuin het veld over richting vak van de bezoekers. De spelers maalden er niet om en het spel ging gewoon voort aan de andere kant van het veld. Heel wat Turken hadden zich toch een plaatsje weten te bemachtigen tussen de supporters van Club Brugge, maar ondanks de racistische uitdagende praat van enkele ‘Clubfans’ bleven de gemoederen toen behoorlijk bedaard.

Racisme of inbreuken op de voetbalwet

“Na de match klopten ze stampten op elk voertuig met buitenlandse nummerplaat, waarin zij vermoedden dat er Turkse fans van Besiktas zaten”, vertelt korpschef Dirk Van Nuffel. “Een automobilist is in paniek op de harde kern van Club ingereden. Uit de helikopterbeelden blijkt duidelijk dat dit een daad van wettige zelfverdediging was. Nadien is de chauffeur zich in Gent zelf gaan aangeven bij de politie.

Niet de Turkse chauffeur, wel de Brugse voetbalvandalen zullen vervolgd worden. Justitie onderzoekt of ze kunnen aangeklaagd worden voor racisme of inbreuken op de voetbalwet. Hoe dan ook stonden zij op straat en hinderden zij het verkeer. De buurt klaagt al lang over hinder door ‘t Putje. ‘t Wordt tijd dat er ingegrepen wordt.”

“Rellen voor en na de match waren de ergste in vier jaar tijd”

Dirk Van Nuffel noemt de rellen voor en na de match de ergste in vier jaar tijd en een moeilijke klus voor de politie. Voor de match werd in Ter Straeten het waterkanon gebruikt tegen Turkse voetbalfans die zich zonder ticket naar het stadion begaven. Er is schade aan enkele huizen. ‘s Namiddags trokken 200 misnoegde Berlijnse Turken naar het Kempinsky hotel in Brugge, waar de voorzitter van Besiktas een kamer geboekt had. Ze uitten hun ongenoegen dat zij geen kaart konden kopen, terwijl het bestuur vele tickets aan sponsors en persoonlijke vrienden uitgedeeld had.

In totaal werden acht mensen bestuurlijk aangehouden, waarvan vijf in het stadion zelf. “Al bij al is het dus vrij rustig verlopen”, besluit de korpschef. “Het gros van de bezoekende supporters heeft zich ook heel goed en vriendelijk gedragen. Deze match was voor ons wel de hevigste van de afgelopen vier jaar. Tegen bijvoorbeeld Wroclaw en Birmingham was het toch minder beladen.”

(SVK/FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier