Nog geen sanctie voor Wesley (Club Brugge), beslissing week uitgesteld

© BELGA
Redactie KW

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag beslist de vonnissen in de strafdossiers rond Wesley Moraes (Club Brugge), Mehdi Carcela (Standard) en Eric Ocansey (Eupen) met een week uit te stellen.

De commissieleden wilden met zekerheid weten of de Pro League de indicatieve tabel erkent.

“De debatten worden heropend op 17 augustus om de partijen toe te laten het bewijs aan te brengen dat de indicatieve tabel werd goedgekeurd door de Pro League”, tweette de KBVB.

“De bondsprocureur verklaarde ter zitting dat Pierre François, de CEO van de Pro League, de indicatieve tabel goedkeurde, zoals gepubliceerd op Sportleven op 25 juli. Daar kan de procureur evenwel geen bewijzen van voorleggen. Een simpele publicatie op Sportleven is geen bewijs. Het bondsreglement (artikel B.1905.1) stipuleert dat de goedkeuring van die indicatieve tabel, waarop sancties worden gebaseerd, verplicht is”, voegde commissievoorzitter Dieter Detollenaere daar nog aan toe. Het is nu aan de bondsprocureur om het PV af te leveren waarop de handtekening van Pierre François staat. Indien zo’n document niet bestaat, is de strafvordering ongeldig en gaan Wesley, Carcela en Occansey wellicht vrijuit.

Met dit tussentijdse vonnis halen Standard en zijn juridisch directeur Pierre Locht voorlopig hun slag thuis. De voorbije dagen wees de bondsprocureur erop dat de indicatieve tabel goedgekeurd was door de KBVB en de Pro League. Locht trok dat in twijfel en vroeg het PV op, maar dat kon het Bondsparket niet afleveren. “Zo’n tabel moet gestemd worden op een algemene vergadering, zoals dat bij alle verenigingen het geval is. Dat is hier niet gebeurd. Het Bondsparket baseert zich op een ongeldige indicatieve tabel en dus is de strafvordering niet ontvankelijk”, aldus Locht ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep.

De advocaat van de Rouches kwam in het bondsgebouw pleiten voor Mehdi Carcela, maar speelde ook Wesley Moraes (Club Brugge) en Eric Ocansey (Eupen) in de kaart. Hoewel hun raadsmannen niet repten over de ongeldigheid van de indicatieve tabel, trekt de commissie in hun strafdossier wel dezelfde conclusie.

Het uitstel van de zitting betekent dat de drie spelers komend weekend op de derde speeldag in de Jupiler Pro League in actie mogen komen. Club Brugge neemt het vrijdagavond in eigen huis op tegen KV Kortrijk, wellicht met Wesley in de aanval. Carcela is zaterdag speelgerechtigd voor de thuiswedstrijd van Standard tegen Cercle Brugge. Ocansey mag zaterdag met Eupen afzakken naar Zulte Waregem.

Dinsdag kregen Wesley (6 speeldagen schorsing + 6.000 euro boete), Carcela (2 speeldagen schorsing + 2.000 euro boete) en Ocansey (4 speeldagen schorsing + 4.000 euro boete) zware sancties voor hun rechtstreekse uitsluiting op speeldag twee.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier